Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny sparprodukt satsar på jämställda bolag

Sandra Lindqvist.
Sandra Lindqvist.

Sandra Lindqvist jämställda aktieportfölj har stigit rejält i värde. Nu lanseras en ny investeringsprodukt som bygger på hennes aktieval.

– Det finns mycket forskning som visar att jämställda bolag är mer lönsamma, säger hon.

Sandra Lindqvist driver bolaget Framtidsfeministen där investeringar i jämställda bolag varit en del av verksamheten. Investeringarna bygger på stiftelsen Allbrights vita lista på börsbolag som har minst 40 procent kvinnor i ledningsgruppen.

– Sedan tittar jag på utdelningen som ska vara kring 3-5 procent, bolaget ska vara lätt att förstå och kunna visa bra historik med bra vinstmarginal, berättar Sandra Lindqvist om det fortsatta urvalet.

I dag finns det åtta bolag i portföljen men innehaven kan ändras i samband med Allbrights årliga uppdateringar.

– Jag startade det här för det fanns ingen jämställd fond. Jämställda investeringar är viktigt för mig eftersom jag vill äga bolag som brinner för samma saker som jag, säger Sandra Lindqvist.

Nu lanseras en så kallad sparbox via nätmäklaren Aktieinvest där kunder ska kunna månadsspara i den jämställda portföljen.

Minimisumman för att månadsspara i den jämställda portföljen är 500 kronor. Avgiften är 20 kronor i månaden och 10 kronor i månaden för medlemmar i Aktiespararna eller Unga Aktiesparare.

– Intresset för att investera jämställt på grund av egna övertygelser och av rena och skära avkastningsskäl har ökat de senaste åren, säger Therese Lundstedt, vd för Aktieinvest. 

Sedan starten i maj 2015 har den jämställda portföljen stigit med 52 procent samtidigt som börsens index för breda bolag backat med nästan 4 procent. Hur mycket av lyftet som beror på den jämställda faktorn och hur mycket som beror på en lyckad aktieanalys är svårt att veta.

– Men det finns mycket forskning som visar att jämställda bolag är mer lönsamma, säger Sandra Lindqvist.

Portföljen redovisas också öppet för den som vill följa den själv.

– Det får man gärna göra. Det här blir ett komplement för de som inte vill eller kan köpa aktier så kan de månadsspara i stället, säger Sandra Lindqvist.

Hennes intresse för jämställdhetsfrågan väcktes när ett företag hon arbetade på köptes upp och i det nya bolaget var det bara män i ledande ställningen.

Hon driver Framtidsfeministen parallellt med ett arbete som konsult. Förutom den jämställda aktieportföljen verkar bolaget för att det ska bli fler kvinnor i börsbolag och inom techsektorn.

Framtidsfeministens jämställda portfölj

Dedicare: Bemanning inom vårdsektorn.
Sectra: Medicinteknik.
Xano: Teknikföretag.
H&M: Klädkedja.
Sweco: Teknikkonsult.
Netent: Utvecklare av spel- och spelsystem.
Atrium Ljungberg: Fastigheter.
Wihlborgs: Fastighetsbolag.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.