Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ny statistik behövs om förmögenheter

Henry Ohlsson, vice riksbankschef.
Henry Ohlsson, vice riksbankschef. Foto: Johan Schück

Sverige har ingen statistik över hushållens förmögenheter och tillgångar av olika slag. Det ger en stor kunskapslucka som behöver täppas till, menar vice riksbankschefen Henry Ohlsson.

– På Riksbanken vet vi hur hushållens skulder ser ut och hur de är fördelade. Däremot saknas uppgifter om vad hushållen äger. Detta är en brist som behöver rättas till, säger Henry Ohlsson.

För Riksbanken handlar det om en besvärande lucka i beslutsunderlaget när man ska bestämma reporäntan:

– I Sverige togs denna statistik bort för tio år sedan när förmögenhetsskatten slopades. Men även utan en sådan skatt behövs statistiken, så att vi kan se mer av hur ekonomin fungerar. Då skulle också de penningpolitiska besluten kunna bli bättre, framhåller han.

Med sådan statistik skulle Riksbanken också kunna få ett bättre grepp om fördelningseffekterna av sina räntebeslut. Intresset för de frågorna har ökat starkt, efter några år med minusränta.

– Min uppfattning är att fördelningseffekterna av den låga räntan är ganska neutrala. På den positiva sidan finns att arbetslösheten har kunnat pressas ner, på den negativa sidan att tillgångspriserna på aktier och bostäder har stigit, poängterar Ohlsson.

Nedgången i arbetslösheten har dessutom positiva effekter på längre sikt, framhåller han. De som kommer in på arbetsmarknaden får också större chanser att stanna där.

När det gäller bostadspriserna kan mer byggande förbättra läget. Men dessutom måste man se till att marknaden för befintliga bostäder fungerar bättre, anser Ohlsson.

Riksbankens uppdrag påverkas dock inte:

– Vår uppgift är att hålla fast vid inflationsmålet. Det tillkom på 1990-talet då man hade haft bekymmer med hög inflation som hade starkt omfördelande effekter.

Enligt Henry Ohlsson finns inte något motsvarande problem i dagens situation, med låg inflation och låga räntor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.