Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-strejk-av-piloter-pa-ryanair/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny strejk av piloter på Ryanair

Tyska piloter hos Ryanair strejkar i ett dygn.
Tyska piloter hos Ryanair strejkar i ett dygn. Foto: Marcel Kusch/AFP

Tyska Ryanair-piloter och kabinpersonal har gått ut i en 24 timmar lång strejk. Detta bara dagar efter att flygbolaget varnat för att fortsatt strejkande kommer leda till nedskärningar och uppsägningar på de tyska baserna. 

Samtidigt planerar Ryanair-anställda i andra länder ännu en europeisk storstrejk i slutet av september. 

Ryanair meddelade under tisdagen att 150 av de 400 flighterna planerade till och från Tyskland ställs in efter att tyska piloter och kabinanställda hotat med strejk. I samband med det passade flygbolaget också på att varna för att strejkerna kan leda till framtida uppsägningar och nedskärningar på deras tyska baser. 

Trots det har den tyska personalen nu gått ut i en dygnslång strejk som sträcker sig över hela onsdagen. 

– Trots den tydliga signalen från strejken i början av augusti har förhandlingarna kommit till ett dödläge, säger Ingolf Schumacher, det tyska pilotfackets chef för industriella relationer, i ett pressmeddelande i samband med strejken.  

I Sverige flyger Ryanair från Göteborg, Malmö, Nyköping, Västerås och Växjö men under onsdagsmorgonen fanns inga tecken på att de svenska flygplatserna påverkas.  

Målet med strejken är, precis som vid tidigare strejker, att få till kollektivavtal med den Irländska arbetsgivaren. I ett medlemsutskick som DN tagit del av listar det tyska pilotfacket Vereinigung Cockpit sina krav som bland annat handlar om löner, arbetstider och kompensation för övertid. 

De jämför sig med flygbolaget TUI som flyger samma typ av plan som Ryanair och kräver att deras villkor närmar sig TUI-piloternas. 

Ryanair menar att deras senaste erbjudande matchar alla krav som pilotfacket ställt och kallar strejkerna för ”oskäliga”, enligt nyhetsbyrån Reuters

Även hos kabinpersonalen handlar missnöjet om arbetsvillkoren och kollektivavtal. Deras fackförbund Verdi har krävt rejäla löneökningar för nära 1.000 Ryanair-anställda kabinmedarbetare. Utöver det vill de också att deras medlemmar ska ha lokala tyska anställningsavtal och inte irländska som de har nu. 

Liknande krav har ställts på lågprisbolaget i flera andra europeiska länder. Det ledde bland annat till flygbolagets största strejk någonsin tidigare i somras. Över 100.000 drabbats när personal från Spanien, Belgien, Portugal och Italien vägrade flyga. 

Nu har man flaggat för ytterligare en europeisk storstrejk som kan äga rum i slutet av september, där även Sverige kan drabbas.  

Strejkhotet grundar sig i vad fackföreningarna kallar inskränkningar i den personliga friheten för personalen, låga löner och flygbolagets användning av personal anställda av andra bolag. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.