Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny studie: Brister hos chefer inom polisen

Ledarskapet hos polisen är lägre än på andra områden, enligt en ny studie. Arkivbild.
Ledarskapet hos polisen är lägre än på andra områden, enligt en ny studie. Arkivbild. Foto: Patrick Persson

Chefer inom Polisen ligger efter såväl offentlig som privat sektor vad gäller sociala kompetenser som kontaktskapande och tillit. Det visar en ny undersökning från Polisens Nationella Operativa Avdelning.

Redan 2007 inledde Polisen en satsning på chefs- och ledarutveckling. Den fick ny kraft efter att Polisen omorganiserades till en myndighet. Polisen skulle bli en lärande organisation och förhoppningarna från dåvarande rikspolisstyrelse var att knyta ihop organisationen med forskning.

– Det stora arbetet sattes igång 2010-2011 där kriminologer skulle titta på arbetssätt och jag på ledarskapet, säger Ann-Christine Andersson Arntén, utredare vid Polisens Nationella Operativa Avdelning.

Hon är en av författarna till forskningsstudien Attributes of Police-chiefs Compared to Civil Leadership. Den undersöker och jämför ledarskap inom Polisen med chefer inom offentlig respektive privat sektor.  

Resultatet visar att chefer inom polisen har stora brister vad gäller sociala kompetenser som tillit, kontaktskapande och öppenhet.

– För polisen som organisation är de här faktorerna a och o, säger Ann-Christine Andersson Arntén. 

Kriterierna är, enligt henne, inte bara viktiga för de poliser som jobbar i fält.

– Samma sak gäller om du är en utredare. Förmågan att skapa kontakt både med offret och den som utfört gärningen är otroligt viktig.

Forskningsstudien är del av en större studie där man har tittat på ledaregenskaper i stort inom svensk polis. 

Den största orsaken till problemet är bristande rekrytering, säger Ann-Christine Andersson Arntén. Hon menar att arbetskulturen inom Polisen tillåter icke-fungerande ledarskap.

– Vi vet att man snabbt skolas in i en yrkeskultur. Finns det då brister i öppenhet och tillit kommer det överföras till nästa generation om inte något ställer sig upp och säger ifrån, och där är vi inte än, Ann-Christine Andersson Arntén och fortsätter.

– En hög polischef i Västmanland hotade en medarbetare och fick sitta kvar en lång tid innan hon togs bort. De visar att det finns en problematik som inte är individstyrd utan som tyder på en dålig kultur. 

Bra poliser finns, säger hon, men dessa får inte chansen att komma fram.

– Som chef är du en förebild för dina medarbetare. Vill du ha medarbetare som deltar som en aktiv del i organisationens utvecklingsarbete måste tillit, öppenhet och kontaktskapande genomsyra verksamheten. Tyvärr visar resultatet att det inte är så, säger Ann-Christine Andersson Arntén.

Ansvaret ligger i slutändan på Rikspolischefen, säger hon.

– Det är han som måste driva igenom förändringarna, säger hon. 

I Polismyndighetens ledarskapskriterier från 2015, under social säkerhet, betonas lyhördhet och förmåga att visa tillit till medarbetare. 

DN har sökt Polisen som inte kan kommentera forskningsresultatet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.