Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-studie-har-ar-foretagen-som-lever-upp-till-hallbarhetsmalen/

Ekonomi

Ny studie: Här är företagen som lever upp till hållbarhetsmålen

Lin Lerpold forskare vid Handelshögskolans hållbarhetscentrum Misum. Foto: Ida Yttergren

För snart tre år sedan kom en ny lag som tvingar företagen att redovisa hur de arbetar med hållbarhet. Ett forskningslag vid Handelshögskolan i Stockholm har sett över vad de 95 största börsbolagen sagt att de ska göra – och vad de gjort.

– Vi har tittat på vilka företag som gått från fina ord, mål och policys till handling, säger Lin Lerpold, docent och forskare vid Handelshögskolans hållbarhetscentrum Misum.

I studien jämförs företagens kommunicerade hållbarhetsarbete med vad de senare anger att de har gjort. Detta utifrån antagandet att stora företag inte kommunicerar mål och inspektioner utan att de efterlevs. 

– Att ljuga vore en enorm risk för företagen, säger Lin Lerpold.

Vad som sägs i vd-ordet, företagets affärsmodell och hållbarhetens plats i den övergripande strategin är parametrar som har setts över. I granskningen har forskargruppen mätt både social hållbarhet och den miljömässiga hållbarheten. Studien mäter alltså inte industriernas faktiska miljöpåverkan. 

Utifrån parametrarna får bolagen sedan poäng och placerar sig på en skala utefter vilka framsteg som gjorts. De bolag som kommunicerar med konkreta åtgärder får högre poäng.

– Vi tittar på saker som exempelvis huruvida företaget utbildar sina anställda, om de fått ner sina utsläpp, hur många inspektioner de gjort och om det skett några framsteg, säger Lin Lerpold. 

Spelbolag, investmentbolag och företag som är nya på börsen är sämst på hållbarhetskommunikation, enligt mätningen. En anledning kan vara att de nyare bolagen ännu inte har fått ordning på rapporteringen. En annan förklaring kan vara att de tillverkande bolagen har en mer uppenbar påverkan på miljön. 

– De företag som sysslar med råvaror har generellt sett arbetat mer med miljöfrågor, säger Lin Lerpold. 

Finansbolagen nämns särskilt som en sektor där utvecklingen gått framåt i snabb takt. 

I december 2016 infördes en ny lag som innebär att större företag är tvungna att rapportera sitt hållbarhetsarbete. I rapporten ska det framgå hur företaget arbetar med miljöfrågor, sociala förhållanden, de anställda, mänskliga rättigheter samt hur de arbetar för att förhindra korruption. Några större bolag fick också krav på sig att redovisa sitt mångfaldsarbete i styrelsen gällande ålder, kön, utbildning och yrkesbakgrund. 

Tidigare har två liknande studier gjorts under ledning av Lin Lerpold, en 2015 och en 2017. Sedan den första studien genomfördes har mycket hänt, säger hon. 

– Bolagen arbetar i dag i större uträckning med hållbarhet, åtminstone sett till vad de kommunicerar, säger Lin Lerpold. 

Hur ser det ut med det faktiska hållbarhetsarbetet företagen gör, bortom kommunikationen? Gör de tillräckligt? 

– Vi menar att kommunikationen reflekterar vad de faktiskt gör, säger Lin Lerpold och fortsätter:  

– Ett första steg är att de identifierar vilket mål de arbetar mot. 

Däremot är det bara 55 procent av bolagen som följer upp målen. Av de 95 granskade bolagen saknar 53 hållbarhetsmål som sträcker sig bortom år 2020. 

– Även om de svenska bolagen ligger bra till finns det mycket mer att göra, enligt Lin Lerpold. 

Läs även: 

Greta Thunberg till FN: Ni har stulit min barndom 

Så hindrar bilindustrin framtidens miljövänliga resande 

Mat från böndernas bakluckor ny folkrörelse