Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-studie-kvinnor-har-samre-ekonomiskt-sjalvfortroende/

Ekonomi

Ny studie: Kvinnor har sämre ekonomiskt självförtroende

Börsmäklare på Wall Street. Foto: Johannes Eisele/AFP

Män kan mer om begrepp som inflation, avkastning och finansiell risk. De har också bättre självförtroende i ekonomiska frågor. Det framgår i en doktorsavhandling.

– Det kan få ganska stora konsekvenser, säger Therése Lind, forskare vid Linköpings universitet.

De olika kunskaperna kan leda till skillnader i sparande, pensioner och ekonomisk tillvaro i stort. 

– Män är i större utsträckning villiga att ta risk. Detta resulterar i högre avkastning. Dessutom lever kvinnor längre än män men har mindre pengar att leva på, säger Therése Lind. 

I studien framgår bland annat att män hade större kännedom om finansiella begrepp. Skillnaderna kan förklaras av ett så kallat ”finansiellt hot”, ett begrepp som används inom socialpsykologi för att förklara hur människor presterar sämre än vad de kunnat göra till följd av rådande uppfattningar eller stereotyper. 

– Det kan bero på att kvinnor känner sig mer hotade av den finansiella kontexten än vad män gör och därför undviker att investera i den här typen av kunskap, eller känner sig mer osäkra när de svarar på den här sortens frågor, säger Therése Lind. 

Även om allt fler kvinnor arbetar inom finansbranschen kan det vara gamla mönster som spökar. 

– Det kan vara en maskulin stereotyp som mer eller mindre påverkar kvinnor och gör att de undviker den här typen av frågor. De kanske upplever att ”det här är ingenting för mig” eller ”det här verkar svårt”, säger Therése Lind. 

Hon anser att det är viktigt att i ung ålder lära sig om privatekonomiska frågor.

– Det är svårt att jämna ut finansiella kunskaper hos den vuxna befolkningen, säger hon. 

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, har sett samma tendenser som visas i studien. Genom åren har hon själv gjort en rad undersökningar där hon frågat hur kvinnor och män sparar, hur de ser på risk och vilket självförtroende de har i frågorna. 

– Kvinnor ställer sig i hörnet och upplever att de är mer osäkra, inte vill ta så höga risker och de har oftare sitt sparande på sparkonto. Det har visserligen svängt lite bland unga tjejer. Det är fler som skriver om ekonomi och når ut med sina tips, säger Ingela Gabrielsson. 

Therése Lind, forskare vid Linköpings universitet. Foto: Allan Seppa

Däremot tror hon att det finns fler anledningar bakom resultaten. 

– Generellt sett brukar män vara bättre på att hävda att de kan saker än vad kvinnor är. Det kan leda till att de vågar ta mer risker, men de kanske också förlorar mer, säger Ingela Gabrielsson och fortsätter: 

– Det handlar ofta om traditionella roller. Sedan tror jag också att en del tjejer är lite bekväma. Det kan kännas bekvämt att lämna över ekonomin till honom, medan man själv fattar beslut kring andra saker som gäller det gemensamma livet. 

Kvinnor som väljer bort att engagera sig i hushållets ekonomi kan gå miste om möjligheter att påverka, anser hon. 

– Det är viktigt att kunna stå på egna ben och ha ett eget sparande, annars riskerar man att bli beroende av någon annan som sköter allt. I ett sådant fall kanske man inte känner till hushållets kostnader och utgifter och är därför inte deltaktig i vissa beslut, säger Ingela Gabrielsson. 

Det större risktagandet hos män kan vara relaterat till att de fortfarande ofta har en högre inkomst och därför mer svängrum. 

– Med mindre pengar att röra sig med kanske möjligheten och viljan att spara och satsa pengar minskar. Då blir man en förlorare i det långa loppet. Därför är det viktigt att se över hur ekonomin fördelas i en relation. Den som har lägre inkomst ska också kunna ha ett bra sparande. Det kan man göra om den som har en högre lön betalar mer av de gemensamma utgifterna, säger Ingela Gabrielsson. 

Läs även: 

Andra Farhad vill göra börsen tillgänglig för alla 

Allt du undrat men inte vågat fråga om pengar