Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-studie-sexuella-trakasserier-pa-arbetsplatsen-okar-risken-for-sjalvmord/

Jobb & karriär

Ny studie: Sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan öka risken för självmord

Linda Magnusson Hanson har lett studien om sambandet mellan sexuella trakasserier på arbetsplatser och självmord.
Linda Magnusson Hanson har lett studien om sambandet mellan sexuella trakasserier på arbetsplatser och självmord. Foto: Barzan Dello

Att utsättas för sexuella trakasserier på jobbet ökar risken för självmordsförsök och självmord. Tidigare forskning har pekat på att arbetsrelaterade sexuella trakasserier ökar risken för psykisk ohälsa, men nu finns studier som indikerar att även självmordsrisken ökar.

– Vi var förvånade över att det gick att se ett så tydligt samband, säger docent Linda Magnusson Hanson.

I tidigare studier har det konstaterats att arbetsrelaterade sexuella trakasserier kan öka risken för stress och psykisk ohälsa i form av depression och ångest. Resultatet från en ny studie vid Stockholms universitet visar att konsekvenserna kan bli ännu allvarligare än man tidigare känt till.

I den nya forskningsstudien har man samlat in svar från över 80.000 personer från tidigare arbetsmiljöenkäter där deltagarna fått svara på om de under det senaste året utsatts för sexuella trakasserier på sitt arbete. Materialet har med hjälp av registerdata studerats och jämförts över en genomsnittlig tid på 13 år och inkluderar både män och kvinnor.

I undersökningen har man följt upp personer med självmordsbeteenden, som identifierats utifrån dödsorsaker och registrerad sjukhusvård.

Resultatet visar att personer som utsätts för sexuella trakasserier från bland andra chefer eller kollegor löper mer än fördubblad risk för självmord och över 50 procent högre risk för självmordsförsök än andra.

Linda Magnusson Hanson vid Stressforskningsinstitutet vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet har lett den aktuella studien, som är en del av ett forskningsprogram om arbetsrelaterade negativa sociala beteenden. För henne kom studieresultaten inte som en överraskning.

”Det bör finnas riktlinjer för hur man hanterar sexuella trakasserier på arbetsplatser. Om hur man behandlar varandra och vad som är acceptabelt och inte”, säger Linda Magnusson Hanson.
”Det bör finnas riktlinjer för hur man hanterar sexuella trakasserier på arbetsplatser. Om hur man behandlar varandra och vad som är acceptabelt och inte”, säger Linda Magnusson Hanson. Foto: Barzan Dello

– Vi vet sedan tidigare att exempelvis sexuella övergrepp i barndomen också ökar risken för självmordsbeteenden. Vi vet också att personer som utsätts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen har ökad risk för posttraumatisk stress och annan psykisk ohälsa, säger Linda Magnusson Hanson.

– Men det vi blev förvånade över i den här studien var att sambandet mellan sexuella trakasserier och självmordsbeteenden syntes så tydligt, säger hon.

I studien har man definierat sexuella trakasserier som oönskade närmanden eller kränkande anspelningar som förknippas med sex. Vissa av personerna i studien kan ha utsatts för övergrepp, medan andra kan ha upplevt andra former av trakasserier. Men att bestämma var gränsen går för sexuella trakasserier är upp till deltagarna i undersökningen.

– Vi vet inte exakt vilken typ av trakasserier personerna har utsatts för, säger Linda Magnusson Hanson.

Förhoppningen är att studien kan bidra till en ökad medvetenhet om att sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser.

– Det bör finnas riktlinjer för hur man hanterar sexuella trakasserier på arbetsplatser. Om hur man behandlar varandra och vad som är acceptabelt och inte, säger Linda Magnusson Hanson.

Tidigare forskning har pekat på att arbetsrelaterade sexuella trakasserier ökar risken för psykisk ohälsa, men först nu finns studier som indikerar att även självmordsrisken ökar.
Tidigare forskning har pekat på att arbetsrelaterade sexuella trakasserier ökar risken för psykisk ohälsa, men först nu finns studier som indikerar att även självmordsrisken ökar. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hon menar att det finns för lite forskning i ämnet och att det saknas kunskap.

– Jag tror man kan göra mer i arbetsmiljöarbetet för att förebygga att sexuella trakasserier förekommer än vad man gör i dag. Dessa frågor måste prioriteras, säger hon.

Forskarna har inte kunnat kontrollera vissa bakgrundsfaktorer, som ärftlighet eller personlighet. Därför vill de vara försiktiga med analysen.

– Även om resultaten bör tolkas med viss försiktighet, ger studien starkt stöd för att sexuella trakasserier är en riskfaktor för självmordsbeteenden, säger Linda Magnusson Hanson.

Läs mer: Sexuella trakasserier på jobbet handlar om makt

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt