Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-undersokning-det-har-ar-sverige-smartaste-stader/

Ekonomi

Ny undersökning: Det här är Sverige smartaste städer

En ny undersökning visar att medborgarna i Linköping upplever sig bo i Sveriges smartaste stad, utifrån hur hållbarhet, innovation och digitalisering. Foto: Jeppe Gustafsson / IBL

Linköping, Malmö och Lund rankas som smartaste städerna i Sverige, enligt en ny undersökning. Trafikframkomlighet, trygghet och ansvar i miljö- och hållbarhetsfrågor ligger bakom topplaceringen.

Rätta artikel

I en ny undersökning har medborgarna i landets 20 största städer betygsatt sin stad utifrån aspekter som utgör en smart stad.  Det har bland annat handlat om hur pass hållbar, innovativ och digitaliserad invånarna upplever staden.

Trafikframkomlighet, trygghet och ansvar i miljö- och hållbarhetsfrågor gör att Linköping, Malmö och Lund toppar listan. Bakom undersökningen står konsultkoncernen PE. 

– Sverige har kommit långt, men vi har en lång väg kvar utifrån vad folk förväntar sig av en smart stad, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE och en av rapportens experter.

Det finns flera faktorer som karaktäriserar en smart stad: framkomligheten i trafiken, mobilnätets täckning, trygghet, utbud av delningstjänster och om näringslivet tar ansvar i miljö- och hållbarhetsfrågor. Frågeställningarna har utgått ifrån följande områden: Samhälle, boende, näringsliv och trafik. 

Nicke Rydgren framhåller att skillnaderna mellan städerna trots allt inte är särskilt stor. 

– Totalt sett är gapet inte så stort. Vi rör oss gemensamt framåt i dessa frågor. Men det finns skillnader inom specifika frågor, som till exempel vilket ansvar näringslivet tar i miljö- och hållbarhetsfrågor, säger han. 

”Undersökningen visar hur viktigt det är med samverkan mellan olika samhällsaktörer för att skapa en smart stad”, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE och även en av rapportens experter. Foto: Pressbild.

Han lyfter fram att Linköping tycks ha hittat en god balans när det gäller samverkan mellan olika viktiga samhällsaktörer. 

– Man har jobbat systematiskt. Universitetet och näringslivet har ett gott samarbete inom dessa frågor, säger Nicke Rydgren.  

Även Lund anses ha lyckats väl med att få flera aktörer att arbeta tillsammans. Deras tydliga kunskapsprofil lyfts fram som en stark faktor till deras goda resultat. 

– När man tänker på en smart stad kanske man bara tänker på god teknikutveckling. Men undersökningen visar hur viktigt det är med samverkan mellan olika samhällsaktörer. Det är ett måste för att ge värde till medborgarna, förklarar Nicke Rydgren. 

Stockholm hamnar på nionde plats. Nicke Rydgren tror att det kan bero på att specifika frågor drar ner helhetsupplevelsen att bo i huvudstaden.

 – Det är framför allt boendesituationen som drar ner Stockholms betyg och placering som en smart stad. Men samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att medborgarnas kravbilder i alla dessa städer kan se helt annorlunda ut, säger han. 

Undersökningen visar att totalt 52 procent av medborgarna upplever sin stad som smart. Nicke Rydgren konstaterar att Sverige har en lång bit kvar att gå utifrån vad medborgarna förväntar sig av en smart stad. 

– Infrastrukturen hänger i mångt och mycket inte med utvecklingen. Det krävs att många samhällsaktörer går samman för att vi ska nå fram hela vägen, säger han.