Ny vår för videomöte - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny vår för videomöte

Krisen får företagen att välja bort resandet i jakt på kostnader. Det har inneburit ett rejält uppsving för videokonferenser.

Att sätta stopp för resandet är ett stort steg för ett globalt företag. Men att stanna på kontoret är precis vad de anställda på vitvarujätten Electrolux nu får finna sig i.
Företaget införde redan i höstas ett närmast totalt resestopp.

- Det är bara väldigt angelägna resor som får göras. I stället är det telefon- och videokonferenser liksom kommunikation på nätet som gäller, säger Anders Edholm, företagets presschef.

På andra svenska storföretag verksamma globalt - som H & M och Ericsson - är tongångarna liknande. Fredrik Hallstan är presstalesman på Ericsson.

- Som ett led i att vi ser över våra omkostnader minskar vi på resandet. Videokonferenser är ett bra alternativ, säger han.

Fjolåret innebar ett genombrott för videokonferensen som mötesform. Först var det klimatlarmet som fick många företag att se över sina resvanor. Nu ger vikande resultat ytterligare skäl att dra in på dyra och tidskrävande resor. Sedan finanskrisen slog till vittnar två av de största leverantörerna av video- och telefonkonferenser i Sverige - Telia Sonera och Genesys - om en kraftigt ökad efterfrågan.

På Telia var uppgången hela 200 procent de första tio månaderna 2008. Finanskrisen, som förvärrades under hösten, gav mer skjuts åt trenden.

- I det pressade finansiella läge företagen nu befinner sig i har möjligheten till produktivitetsvinster gett ytterligare fart på efterfrågan, säger Sverker Hannervall, chef för business services på Telia Sonera.

Telia Sonera ser, föga förvånande kanske, en enorm tillväxtpotential för videokonferenser. Runt om på storföretag utrustas konferensrum nu med stora skärmar helt avsedda för ändamålet, enligt bolaget.

Tekniken är inget nytt, men den har förbättrats vilket gör de virtuella mötena till ett reellt alternativ. För mindre företag finns det betydligt mindre kostsamma möjligheter - en dator med webbkamera är tillräckligt.

- Många företag har insett att det finns bättre sätt att använda sina anställdas tid än att de reser över hela världen för att delta i möten och konferenser, säger Sverker Hannervall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.