Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ny vd för förlusttyngt Absolut

Anna Malmhake har utsetts till ny vd för The Absolut Company, bolaget som ansvarar för produktion och marknadsföring av Absolut vodka och en rad andra spritmärken i den franska spritjätten Pernod Ricards produktportfölj.

Malmhake har tidigare varit global varumärkesdirektör för Absolut vodka och kommer närmast från vd-posten på Pernod Ricards irländska dotterbolag Irish Distillers. Hon tillträder den 1 juli och efterträder då Paul Duffy som framöver ska leda Pernod Ricards verksamhet i Nordamerika, enligt ett pressmeddelande.

Den tuffa konkurrensen på vodkamarknaden i USA tvingade i somras Pernod Ricard att skriva ned värdet på det svenska vodkabolaget med nästan fyra miljarder kronor. I den senaste årsredovisningen redovisar bolaget en förlust före skatt på 3,2 miljarder kronor för perioden juli 2014–juni 2015.

Fakta: Såldes av staten för 55 miljarder

Pernod Ricard köpte 2008 statliga Vin & Sprit, där Absolut ingick, för 55 miljarder kronor.

Absolut är fortfarande Pernod Ricards största märke med en försäljningsvolym på 11,2 miljoner nioliterslådor, eller drygt 100 miljoner liter vodka. Men volymen var oförändrad jämfört med föregående räkenskapsår och i värde minskade den med en procent.

Absolut Company har omkring 500 anställda i Sverige, varav 300 i skånska Åhus där all vodka fortfarande produceras och 200 på huvudkontoret i Stockholm.

Källor: Pernod Ricard, Absolut Company

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.