Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya amorteringskrav från 1 juni – det här gäller

Från den 1 juni gäller nya amorteringskraven på nya bolån.
Från den 1 juni gäller nya amorteringskraven på nya bolån. Foto: Hasse Holmberg/TT

På onsdag i nästa vecka börjar amorteringskravet gälla. Då måste alla som lånar till mer än halva bostadens värde betala av på lånet. Här är en genomgång av de nya reglerna.

Amorteringskravet träder i kraft den 1 juni och från den dagen måste alla som tar nya lån amortera. De nya bestämmelserna är en miniminivå.

Bankerna kan inte gå med på en lägre avbetalningstakt om det inte finns särskilda skäl till det. Men det finns ingenting i regelverket som hindrar bankerna från att kräva större amorteringar.

Här är en sammanfattning av de viktigaste nya reglerna.

Amortering. Nya lån för lägenheter och småhus ska amorteras med 2 procent per år ner till 70 procent av bostadens värde och med 1 procent per åt till 50 procent av värdet. Jord- och skogsbruksfastigheter är undantagna.

Nya lån. Kravet gäller nya lån som tas efter den 1 juni när amorteringskravet börjar gälla. De lån man tar när man köper en ny bostad omfattas alltså, liksom om man tar ett tilläggslån och utökar ett lån man redan har. Tar man över ett befintligt lån som är knutet till en bostad räknas det som ett nytt lån.

Befintliga lån. Amorteringskravet gäller inte lån som tagits före den 1 juni i år. För dem som köpt ett hus eller en lägenhet före det datumet och inte utökar sitt lån blir det ingen förändring mot i dag.

Tilläggslån. Amorterar man innan man tar ett nytt, till exempel för att renovera, läggs det nya lånet ihop med det man redan hade. Det gör att amorteringsbeloppet ökar.

Om man inte amorterar i dag och utökar sitt befintliga lån måste man amortera om det nya och gamla lånet tillsammans överstiger 50 procent av bostadens värde. Amorteringsreglerna tillåter två modeller.

Den ena är att amortera enligt amorteringskravet med 2 respektive 1 procent av lånet per år beroende på om belåningsgraden är 70 eller 50 procent av bostadens värde. Månadsutgiften kan bli väldigt hög för hushåll som har stora lån och hög belåningsgrad.

Med den andra modellen amorterar man det nya lånet, tilläggslånet, på tio år. Amorteringen ska pågå till hela det nya lånet är betalt eller den samlade skulden kommit ner till 50 procent av bostadens värde.

Övergångsbestämmelser. De som gör klart ett köp av en ny bostad före den 1 juni omfattas inte av amorteringskravet. Det gör inte heller de som har en tomt och före den 1 juni avtalar om att bygga ett nytt hus. I de fallen omfattas varken byggkreditiven eller de kommande bolånen av amorteringskravet.

Nyproduktion. Bankerna har möjlighet att göra undantag från amorteringskravet i fem år för de första köparna av helt nya bostäder.

Byta bank. Att flytta befintliga lån till en annan bank utan att utöka lånet utlöser inte amorteringskravet. Det går inte att omvärdera bostaden på grund av bankbytet.

Värdering. Amorteringskravet innehåller inga bestämmelser om hur värderingen av bostaden ska gå till. Men värderingen ska ske i samförstånd med banken.

Omvärdering. Det går att omvärdera bostaden vart femte år och vid en avsevärd värdeändring. För att värdet ska anses ha ändrats avsevärt krävs en omfattande ombyggnad eller renovering. Att bygga om kök eller badrum räcker inte.

De fem åren räknas från den dag man köpte bostaden. Om man har en bostad före den 1 juni och utökar sitt befintliga lån får bostaden omvärderas i samband med att man tar det nya lånet. Därefter gäller femårsregeln.

Flera bostäder. Alla nya bolån omfattas, om lånet avser en lägenhet, ett småhus eller ett fritidshus har ingen betydelse. Det spelar heller ingen roll hur många bostäder man köper, amorteringsreglerna gäller varje bostad för sig.

Undantag. Det går att få undantag från amorteringskravet om man har särskilda skäl. De skäl som brukar nämnas är dödsfall i familjen, sjukdom och arbetslöshet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.