Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya amorteringskrav på 50 procent

Bankerna stramar nu upp amorteringskraven ytterligare på nya bolån. Bankföreningens vd Thomas Östros anser att hushållen inte tillräckligt bygger upp buffertar mot sämre ekonomiska tider.

– Vi måste ta ett steg till så att fler bolånetagare amorterar på sina lån, säger Thomas Östros.

Bankerna har bestämt sig för att rekommendera de hushåll som tar nya lån med en belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde börja amortera.

– Vi anser att 50 procent är en bra nivå för att vi ska uppnå en sund amorteringskultur i Sverige, säger Thomas Östros, vd för Svenska Bankföreningen.

Nivån har föreningen kommit fram till efter överläggningar med bland annat Riksbanken och Finansinspektionen. Oron för en bostadsbubbla har funnits länge hos många aktörer. I en ny konjunkturrapport från Nordea slås fast att bostadsrättspriserna har ökat mycket mer än inkomstnivåerna. Under en femtonårsperiod har bostadsrättspriserna ökat mellan fyra och sex gånger så mycket som hushållens disponibla inkomst, enligt Nordeas ekonomer. Banken varnar därför för en överhettning på bostadsmarknaden.

I våras bestämde sig Bankföreningen och dess medlemmar att utöka amorteringsrekommendation till att gälla nya lån med en belåningsgrad över 70 procent. Nu tas ett alltså ytterligare steg.

– Vi vill verka för att det i en sund privatekonomi ska vara naturligt för låntagare att betala av på sina bolån för att därigenom minska sin ekonomiska sårbarhet, säger Thomas Östros.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.