Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya Barbie-dockan bär slöja

00:50. En Barbie med hijab blir verklighet. Leksaksföretaget Mattel har skapat dockan efter fäktaren Ibtihaj Muhammad.

Nu täcker Barbie huvudet. Den amerikanska fäktaren Ibtihaj Muhammad är modell för den nya dockan som bär hijab.

Förra året blev Ibtihaj Muhammad den första amerikanska idrottaren att tävla i OS med täckt huvud. I Rio de Janeiro blev hon också den första muslimska kvinnan från USA att ta hem en OS-medalj.

Den här veckan blev det känt att Ibtihaj Muhammad kan lägga till ytterligare en merit till listan. Hon säger att hon är mycket stolt över att vara förebild för hijab-dockan.

– Överallt kan små flickor leka med en Barbie som har valt att bära hijab. Det är en barndomsdröm som blir sann, skriver fäktningsstjärnan i ett Twitter-meddelande.

De senaste åren har försäljningen av Barbiedockor minskat och företaget försöker nu att bredda sin kundkrets. Ibtihaj Muhammad-dockan ingår i en serie baserad på kända kvinnor som gymnasten Gabby Douglas, modellen Ashley Graham och ballerinan Misty Copeland. De nya dockorna har också olika kroppsformer.

Den manliga dockan Ken finns numera med sju olika hudfärger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.