Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nya bolån måste amorteras ned till 50 procent

02:29. Finansinspektionen vill att nya lån ska amorteras ned till 50 procent av bostadens värde.

Svenska hushålls kraftigt ökande belåningsgrad oroar Riksbanken och Finansinspektionen.

Nu vill Finansinspektionen att nya lån ska amorteras ned till 50 procent av husets värde.

Räkna själv på amorteringskravet

Med hjälp av DN:s räknesnurror kan du enkelt räkna ut hur amorteringskravet påverkar dig. Både när du köper en ny bostad och när du vill ta ett nytt lån med din bostad som säkerhet.
När du köper en ny bostad
Du måste amortera tills lånet är 50 procent av bostadens inköpspris. Först med 2 procent av lånet ner till 70 procent av värdet och sedan med 1 procent av värdet ner till 50 procent.

Fyll i bostadens pris och hur mycket du betalar kontant så ser du hur stora dina amorteringar blir per månad och hur länge du måste amortera.
kr
kr
Belåningsgrad:

När du utökar ditt bolån

Med amorteringskravet
Tilläggslånet ska amorteras tills lånet är betalt eller belåningsgraden är nere på 50 procent av bostadens värde. Amorteringstakten bestäms av storleken på hela lånet. Fyll i bostadens marknadsvärde, ditt befintliga lån, hur stort tilläggslån du vill ha och din bolåneränta.
kr
kr
Belåningsgrad:
kr
%
Ny belåningsgrad:
Total räntekostnad på tilläggslånet:
Med tioårsmodellen
Lånet ska amorteras på 10 år. Fyll i det belopp du tänkt låna och din bolåneränta. Då ser du hur mycket du måste amortera per månad och den totala räntekostnaden.
kr
%
Amortering per månad :
Antal år till extralånet är betalt:
Total räntekostnad på lånet:

Efter mötet i det finansiella stabilitetsrådet presenterade Martin Andersson, chef på Finansinspektionen, ett nytt förslag till amorteringkrav på hushåll.

– Vi vill att låntagare ska amortera ned sina lån till hälften av vad de köpte sin hus eller lägenheter för, sade Andersson.

Syftet är att huhsållen bättre ska stå emot störningar i ekonomin.

Den låga räntan och de skenande bopriserna eldar på hushållens skulder. Nu vill myndigheterna stoppa lånekarusellen, för att förhindra en huspriskrasch.

Förslaget som presenterades på tisdagen är att alla nya lån först ska amorteras med minst 2 procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad.

Efter det ska minst 1 procent amorteras årligen ner till 50 procents belåningsgrad.

Det kommer ta Finansinspektionen ett par månader att ta fram de nya reglerna. De viktigaste frågorna blir att ta fram definitionen av nya lån och vilka tillfälliga undantag som ska gälla.

Fakta: Så påverkas hushållet av amorteringskraven

Beräkningarna är gjorda med en belåningsgrad på 85 procent.

För ett hushåll med 1 miljon kronor i lån blir den månatliga amorteringen 1.700 kronor. Det ska ställas mot den amortering på 1.200 kronor som samma hushåll har idag med Bankföreningens befintliga rekommendation.

Lånar hushållet 2,5 miljoner kronor ökar amorteringen till 4.200 kronor i månaden från dagens 2.900 kronor i månaden.
Tar hushållet ett lån på 5 miljoner kronor behöver de amortera 8.300 kronor i månaden mot dagens 5.900 kronor i månaden.

Källa: FI.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.