Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nya borättsföreningar höjde avgifter

Många nybildade bostadsrättsföreningar har varit tvungna att höja avgifterna de senaste åren, visar en granskning från Ekot i Sveriges Radio.

I många fall har föreningarna underskattat kostnaderna för renoveringen av sina fastigheter, enligt Göran Olsson, vd för intresseorganisationen Bostadsrätterna.

– Man fokuserar på att hålla nere avgifterna och undervärderar det man behöver göra i framtiden i huset. Seden plötsligt en vacker dag inser man att man måste reparera, och måste höja avgifterna radikalt, säger Göran Olsson till Ekot.

Bland den femtedel i undersökningen som hade högst höjningar steg avgiften i snitt med 25 procent.

För den som har en avgift på 4.000 kronor innebär det en höjning med en tusenlapp i månaden.

Ekot lät affärsinformationsföretaget Värderingsdata granska årsredovisningarna hos 2.800 bostadsrättsföreningar, vilket är cirka 80 procent av alla nybildade bostadsrättsföreningar.

Det finns flera problem vid ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt. Besiktningarna som görs av fastigheterna inför ombildningen är ofta bristfälliga. För att få med sig två tredjedelar av de boende för att få en ombildning godkänd blir låga avgifter ett lockbete, rapporterar Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.