Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 04:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nya-bostadskon-gav-khaled-genvag-till-lagenhet/

Ekonomi

Nya bostadskön gav Khaled genväg till lägenhet

Drömmen om en egen bostad har gått i uppfyllelse. I november flyttar Khaled Abbara in i hyreslägenheten i Frölunda i västra Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Bostadssökande som fick ett hyreskontrakt i Göteborg under förra året hade väntat i genomsnitt fem och ett halvt år. Khaled Abbara hade varit i Sverige i tre. När en ny bostadskö etablerade sig i Göteborgsområdet chansade han – och fick ett förstahandskontrakt.

– Det här har löst mitt största problem. Jag är så glad, så glad, säger Khaled Abbara.

Han sitter på en bänk på gården utanför lägenhetshuset han snart kommer att kalla sitt hem. Den första november flyttar han in i den 39 kvadratmeter stora ettan i Frölunda i västra Göteborg. 

– Jag var på tre visningar, sen fick jag den här lägenheten, säger han. 

Khaled Abbara kom till Sverige från staden Homs i Syrien för fyra år sedan. Den första tiden bodde han på ett asylboende, för att sedan flytta till en tillfällig bostad vid Lillhagsparken på Hisingen. Drömmen om ett eget förstahandskontrakt verkade ouppnåelig. 

– Jag pratade med alla mina vänner, vi har haft samma problem. Vi tipsade varandra om köer och hemsidor. Jag registrerade mig på Partillebo, Boplats och flera som jag inte ens minns namnet på. 

En av köerna var Homeq, som först efter årsskiftet etablerade sig i Göteborgsområdet. Då hade Khaled Abbara redan varit registrerad i tre månader. Hyresvärdarna på plattformen väljer själva om de följer kötid eller inte. Den som söker bostad skriver en kort presentation om sig själv.

– Jag tror att jag skrev om mitt jobb, att jag har fast jobb på Husqvarna. Att jag är rökfri, det tror jag hyresvärdarna tycker är viktigt, säger Khaled Abbara. 

Khaled Abbara var på tre visningar innan han fick erbjudande om enrumslägenheten. Foto: Tomas Ohlsson

Drygt 300 dagar efter att han registrerat sig på plattformen hade han ett förstahandskontrakt framför sig. Khaled Abbara strålar när han pratar om det. Han säger att han har förstått att bostadsmarknaden i Göteborg är tuff för alla, även de som har många kontakter i det svenska samhället. 

– Alla behöver ju någonstans att bo, säger han.

Utan att räkna ködagar är det svårt att säkerställa att alla behandlas lika. Det säger den kommunala bostadsförmedlingen Boplats vd Maria Meyer-Martins till DN. Hon är kritisk till att flera privata hyresvärdar valt att lämna Boplats för att annonsera ut sina bostäder via Homeq. 

Khaled Abbara säger att det är svårt att avgöra vilket system som är bäst. 

– Det enda jag kan säga om min egen situation är att jag aldrig hade kunnat ha så många ködagar som jag hade behövt för att få en lägenhet på Boplats. Jag kom hit för sent.

Läs mer: Han väntade på bostad i nio år 

Läs mer: Så splittrades hyresmarknaden i Göteborg 

Läs mer: Var i Göteborgsområdet har du råd att köpa bostad? Ange din inkomst – få svar direkt