Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 08:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nya-coronaviruset-ny-utmaning-for-ambulanspersonal/

EKONOMI

Nya coronaviruset ny utmaning för ambulanspersonal

Marjout Öberg spritar ytorna i ambulansen. – Det är jätteviktigt att bilen är ren, säger hon.
Marjout Öberg spritar ytorna i ambulansen. – Det är jätteviktigt att bilen är ren, säger hon. Foto: Vanni Jung Ståhle

Ambulansvården blir allt bättre på att arbeta med att hålla rent. Det är full fart på spritandet varje dag. Nu måste personalen hantera en ny motståndare – nya coronaviruset.

Handsprit, handskar och förkläden. Det är tre av flera framgångsfaktorer för att jobba rent i ambulansen. Mer än någonsin tidigare lägger sjuksköterskorna tid på att städa.

– Förut tyckte man att ambulansen bara var ett transportorgan. Det här med hygien och städning var inte alls prioriterat, säger Lillian Sörensson.

I snart 30 år har hon arbetat inom ambulanssjukvården. I dag är hon hygien- och specialistsjuksköterska vid ambulanssjukvården i Stockholm. Dessutom har hon fått titeln hygien- och smittskyddsansvarig. Bland annat ger hon sina kollegor råd om hygien och smittskydd.

– När jag började arbeta i ambulansen blev jag chockad. Det fanns heltäckningsmattor som aldrig tvättades. Tänk dig själv hur det såg ut när någon kräktes. Det saknades även riktlinjer för hur personalen skulle tvätta sina arbetskläder, säger hon.

– Vi städar även utsidan av ambulansen. När det är lerigt på gatorna kan det bli extra arbete, säger sjuksköterskan Lillian Sörensson.
– Vi städar även utsidan av ambulansen. När det är lerigt på gatorna kan det bli extra arbete, säger sjuksköterskan Lillian Sörensson. Foto: Vanni Jung Ståhle

Sedan dess har mycket förändrats. Mellan varje patient spritas ambulansen. Minst en gång i veckan får bilen en grovrengöring. Med det menas att mattor, förarhytten och säkerhetsbälten rengörs eller tvättas.

Det är personalen i ambulansen som ansvarar för städningen.

– Det kan ta upp till flera timmar att städa. Hygienarbetet har blivit mycket bättre, men egentligen skulle vi behöva mer tid för att rengöra alla ytor. Det är något som behöver förbättras, säger ambulanssjuksköterskan Marjout Öberg.

Bild 1 av 2 Marjout Söberg har arbetat som ambulanssjuksköterska sedan 2011.
Foto: Vanni Jung Ståhle
Bild 2 av 2 Inför varje arbetspass ska arbetskläderna vara nytvättade. Personalen har även med sig ett extra ombyte.
Foto: Vanni Jung Ståhle

Det finns flera bekräftade fall av det nya coronaviruset i Sverige och ambulanssjukvården har rustat sig inför viruset. Precis som med andra smittsamma sjukdomar gäller särskilda riktlinjer. I första hand är det två specialutrustade ambulanser som rycker ut. Enheterna åker hem till misstänkt smittade patienter. Väl på plats testas de för covid-19.

Även de ordinära ambulanserna kan behöva rycka ut. En sådan situation kan uppstå om en coronasmittad patient är svårt sjuk och måste föras till sjukhuset. I slutet av februari rapporterade DN om en ambulanssjukvårdare som vägrade att åka på ett alarm. Patienten misstänktes ha drabbats av covid-19.

– Jag skulle dock inte säga att personalen är extra orolig just nu. Vi har ju tidigare arbetat under andra virus, såsom sars. Kör du någon som har en särskild åkomma finns det särskilda riktlinjer och skyddsutrustning, säger Lillian Sörensson.

Marjout Öberg hoppar in i ambulansen. Vi befinner oss på ambulansstationen i Sundbyberg. Nere i garaget står ett tiotal bilar som är redo att rycka ut på olika ärenden.

Ur ett litet fack plockar Marjout Öberg fram ett plastförkläde. Hon viker ut det.

– Det här använder vi när patienten är fysiskt nära. Till exempel om vi behöver hålla patienten emot oss. Det kan hända om personen spyr, säger Marjout Öberg.

Marjout Öberg, ambulanssjuksköterska.
Marjout Öberg, ambulanssjuksköterska. Foto: Vanni Jung Ståhle

Vid ett fall av covid-19 används särskild skyddsutrustning. Dessutom mobiliseras ett specialteam. Tillsammans hjälper de ambulanspersonalen att klä på sig skyddsutrustningen.

Efter att patienten är förd till sjukhuset slängs utrustningen. När ambulansen ska städas använder medarbetarna ny skyddsutrustning. Även den slängs efteråt. Själva fordonet rengörs med desinfektionsmedel. Framför allt används virkon.

– Viruset har svarat bra på den behandlingen. Virkon används på alla ställen som patienten har rört vid, säger Lillian Sörensson.

Hon fortsätter:

– Om du skulle smittas av coronaviruset är det via kontakt med en sjuk person. Men vi vidtar alltid ett hygieniskt förhållningssätt med handskar, sprit och rengöring. Som patient skulle jag absolut inte oroa mig för att åka ambulans.

Marjout Öberg hoppar in i förarsätet på ambulansen. Ett brus hörs från hennes telefon. Det är dags att rycka ut på ett nytt alarm.

Läs mer: Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt