Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya fastighetsgarantier kan ge lägre hyror

Byggbranschen vill rädda sitt skamfilade rykte efter alltför många sjukahus-skandaler. Nybyggda hus kan snart få garantier på tio, kanske femton år. Branschen hoppas att det också ska leda till lägre hyror.

Byggbranschen har länge fått skämmas efter många skandaler med sjuka hus, mögel och andra kvalitetsproblem. Till det kommer problemen med oklara ansvarsförhållanden, som i bland leder till att byggherrar och leverantörer skyller på varandra i stället för att lösa problemen.

Ett av skälen till svårigheterna är den korta garantitiden på hus, som bara är två år i Sverige. Det bäddar för problem eftersom många fastighetsfel, till exempel mögel, uppträder långt senare. Ett sätt att hantera det problemet är att förlänga garantitiderna.

Det branschgemensamma rådet för byggkvalitet ska till nästa vår ta fram ett slags juridiskt startpaket för byggherrarna.

- Garantitiderna är nyckeln till att det ska bli bättre hus. Redan om ett år ska det finnas kunder som beställer med tioåriga garantitider och leverantörer som erbjuder tioåriga garantitider, säger Bengt Wånggren, utvecklingschef hos Fastighetsägarna.

Däremot kan det ta längre tid innan hela branschen har så långa garantitider.

Normalt brukar lång garantitid och högre kvalité leda till högre priser för kunderna.

- Det är väl inte osannolikt att det leder till lite högre priser, men samtidigt är det ganska höga kostnader att åtgärda skador i efterhand. Så totalt sett räknar jag med att det blir lönsamt, säger Wånggren.

Även Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, är positiv till längre garantitider och tror att det kan gynna hyresgästerna i form av lägre hyror.

- Vi måste kunna bygga utan att det möglar eller spricker eller blir för dyrt. Det finns mycket att göra genom att göra processerna i byggindustrin effektivare och det är viktigt att få längre garantitider, säger Engman.

Även Olle Ehrlén, Sverigechef för NCC Bygg, tror att branschen är på väg mot längre garantitider. Men det förutsätter att samarbetsformerna i branschen ändras. Betydligt längre garantitider blir möjliga bara om byggföretagen får mer att säga till om i byggprocessen.

Ehrlén jämför med exemplet att en bilköpare skulle ringa till Volvo och beställa en bil med motor från Saab, ratt från Skoda och vindrutetorkare från Rolls-Royce. Och sedan vänta sig att Volvo ska ge en lång garanti på slutprodukten.

- Alla skulle tycka att det är löjligt, men det är så byggbranschen fungerar i dag. Vi är beredda att ge längre garantier om vi få vara med och styra produkten, säger Ehrlén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.