Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nya fönster förstör mobiltäckning

Foto: TT

Energieffektiva fönster och täta väggar gör att mobiltäckningen är usel i nya hus.

– Det här var något som vi inte hade tänkt på, medger Anders Nilsson på byggföretaget Skanska, som säger att nya lösningar är på gång.

Samtal som bryts, långsamt internet eller ilsket blinkande symboler som visar att täckning saknas. Så ser det ut för boende i många nyproducerade hus. En del tvingas gå ut på balkongen för att över huvud taget kunna använda sin mobiltelefon.

– Folk blir ju tokiga, och det kan jag ju förstå, säger Anders Nilsson, teknisk ansvarig för nya hem i Stockholm på Skanska.

Boven i dramat är energieffektivisering.

– Alla byggnadsmaterial påverkar mottagningen inomhus. När man bygger energisnåla hus blir det lätt problem med mobiltäckningen, säger Erik Hörnfeldt på mobiloperatören Tre till TT.

Nästan alla nya fönster i flerfamiljshus har i dag osynliga skikt av metaller som silver och tenn, skriver tidningen Byggindustrin. Skikten reflekterar värmestrålning och gör fönstren energieffektiva, men dämpar även mobilstrålning så pass effektivt att bara en promille tränger igenom.

Mobilsignalen kan inte heller ta vägen genom väggen. En betongvägg med armeringsnät dämpar upp till 99 procent av mobilsignalen, skriver Byggindustrin.

Erik Hörnfeldt tycker att ansvaret ligger på den som bygger fastigheten och att de borde konsultera nätoperatörerna redan i planeringsfasen.

– Vi önskar naturligtvis att alla gjorde det. Vi tycker att det är deras ansvar. Mobilnät är en del av modern infrastruktur som kabel-tv, vatten och avlopp och elektricitet.

Anders Nilsson på Skanska håller med. Han berättar att byggbolagen blev tagna på sängen när folk för ungefär ett år sedan började flytta in i de nya, energieffektiva bostäderna.

– Vi har ingen helt färdig lösning. Det här är så pass nytt att vi håller på att klura på det, säger han.

För en privatperson är problemet inte helt enkelt att åtgärda. Det krävs nämligen tillstånd både från nätoperatören och Post- och telestyrelsen för att få sätta upp en så kallad slavsändare, repeater, som förstärker mobilsignalen.

Anders Nilsson säger att Skanska förhandlar med nätoperatörerna för att få till en lösning i nya och nybyggda bostäder.

– Det är definitivt en sak vi diskuterar med dem, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.