Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nya kravaller i centrala Aten

Vid 21-tiden på söndagen, svensk tid, hade antalet demonstranter som gett sig ut på Atens gator för att demonstrera mot sparpaketet växt till 100.000. ”Det var väldigt våldsamt på vissa ställen”, säger DN:s utsända Marianne Björklund, på plats i den grekiska huvudstaden.

Hon beskriver hur en inledningsvis fredlig demonstration efterhand blev allt våldsammare.

– Det dånade mellan husväggarna när polisens tårgasbomber briserade. Demonstranter attackerade med hemmagjorda bomber, de kastade sten och använde olika tillhyggen, säger Marianne Björklund.

– Men man ska ha klart för sig att det inte är den stora majoriteten demonstrerande som agerar våldsamt. Våldet utövas främst av de svartklädda unga männen, som vi har sett här tidigare. Men skaran är nu större än förr och består inte bara av svartklädda.

Marianne Björklund berättar om krossade fönster utmed affärsgator, bland annat ska en Kosta Boda-butik ha drabbats. Nyhetsbyråer rapporterar om att vandaler gått till angrepp mot en stor biograf, flera bankkontor och ett kafé i den amerikanska kedjan Starbucks i centrala staden.

På den grekiska tv-kanalen Skai visades hur kraftiga eldslågor slog ut ur ett tiotal fönster och upp genom taket på byggnaden som uppgavs inrymma biografen Attikon. Polis och brandkår fanns på plats, men såg av bilderna att döma ut att ha svårt att bemästra branden.

Det såg först
ut att kunna bli en fredlig manifestation. Men klockan 17.40, lokal tid, small det första knallskottet. Och på några minuter hade ljudkulissen av folkfest – med talkörer, trummor och skränig folkmusik – ersatts av knallskott, tårgas och ljudet av stenar som slår mot polisernas sköldar och husväggarna runt torget.

Sammandrabbningarna mellan polis och aktivister fortsatte medan mörkret lade sig över den grekiska huvudstaden samtidigt som grupper av till synes fredliga demonstranter envist stod kvar på torget med banderoller.

Ett dussin eldar tändes upp av demonstranterna, som med dessa hoppades förbränna tårgas och därmed minska dess effekter.

TT:s utsände
bevittnade vad som utspelade sig från en balkong med utsikt över torget och såg bland annat hur nödraketer avfyrades på själva parlamentsbyggnaden, där debatten om nya åtstramningar pågick som bäst – utan avbrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.