Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nya larm om hästkött i England

Hästköttsskandalen fortsätter att växa i det land där den började. På måndagen meddelade livsmedelskedjan Tesco att man hittat upp till 60 procent hästkött i en av de köttfärssåser som säljs av kedjan.

Tesco är Storbritanniens största livsmedelskedja och liksom de stora svenska kedjorna, Ica, Coop och Axfood, har man använt sig av den franska leverantören Comigel när det gäller vissa köttfärsprodukter.

Tesco har utfört egna tester på frusen mat som importerats från Comigel och i de flesta kunde man bara hitta mycket små spår av hästkött, men tre visade så höga halter som 60 procent, skriver Sky News.

Tescos tekniske direktör säger till Sky News att det rör sig om Spaghetti bolognese av märket Everyday value spaghetti bolognese och att köttfärssåsen enbart skulle ha gjorts på kött från irländska nötkreatur.

Det första larmet om att hästkött använts istället för nötkött i matprodukter kom i januari då irländska livsmedelskontrollanter hittat hästkött i hamburgare. Sedan dess har hästkött återfunnits även i lasagne, några med så höga halter som 100 procent.

Det är ännu oklart varifrån hästköttet kommer och under måndagen dementerade den rumänska premiärministern Victor Ponta att köttet skulle komma från hans land, något som påståtts.

Samtidigt menar labourpolitkern Mary Creagh, "miljöminister" i oppositionens skuggregering, att svaret kan ligga betydligt närmare Storbritannien. Creagh säger enligt Sky att mer än 70.000 hästar saknas i Nordirland och att dessa kan ha sålts vidare till olika köpare. En uppgift som hon har skickat vidare till polisen, uppger Labours hemsida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.