Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 18:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nya-loften-om-stod-nya-borsrekord/

Ekonomi

Nya löften om stöd – nya börsrekord

New York-börsen slog återigen rekord på fredagen.
New York-börsen slog återigen rekord på fredagen. Foto: Seth Wenig/AP

En ekonomi som skadskjutits svårt av pandemin. Ändå fortsätter New York-börsen stiga till nya rekord inför ytterligare stödpaket. Analytiker talar om en stor kontrast mellan ekonomiska realiteter och marknadens omvärldssyn.

TT Text

I onsdags stormades kongressen i Washington av den avgående presidenten Donald Trumps anhängare och människor dödades – men börsen brydde sig inte nämnvärt.

På fredagen visade ny arbetsmarknadsstatistik att 140 000 jobb försvann i december, att jämföra med förväntade 70 000 plus – men börsen brydde sig inte nämnvärt.

I stället steg Dow Jones industriindex 0,2 procent, S&P 500 ökade 0,6 procent och Nasdaqs kompositindex klättrade 1 procent. Det innebar nytt rekord för samtliga tre index.

Vad som fått allting att skena är förväntningar på nya rejäla stimulanspaket i spåren av att Demokraterna tagit hem såväl presidentmakten som båda kamrarna i kongressen.

USA:s tillträdande president, demokraten Joe Biden, bekräftar nu också att massiva stödpaket är att vänta från hans regering efter tillträdandet den 20 januari. Det blir tusentals miljarder dollar, säger han, och kommer att inkludera pengar för både arbetslöshetsersättning och uppskov med ränteinbetalningar.

– Det är nödvändigt att spendera pengarna nu, säger Biden.

Bedömare har också sagt att kursuppgångarna delvis kan bero på att tiden med Trumps oförutsägbarhet lider mot sitt slut.

Chris Zaccarelli, investeringschef på finansanalysfirman Independent Advisor Alliance, säger att marknaden nu lever i förväntningar på det investeringsklimat som samhället bortom covid-19 eller i alla fall bortom vaccineringarna skulle kunna erbjuda.

– Den ekonomiska verkligheten står i skarp kontrast till marknadens syn på världen. Vi lever i nuet, med en mycket svårt skadad ekonomi, medan marknaden lever i framtiden.

Läs mer: Börsen fortsätter upp – ännu ett kursrekord

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt