Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya lösningar får ordning på pengarna

Foto: Scanpix
Flera smarta internetlösningar som kan hjälpa dig att få ordning på ekonomin och dra ned på kostnaderna lanseras för fullt.

Det kan handla om alltifrån automatiska analyser av dina bankbetalningar till att hålla koll på elförbrukningen med mobilen.
Syftet med sajten Överblick är att ge användarna ett grepp om den egna ekonomin. Den har funnits länge, men nyligen kopplades den ihop med bankerna och kan numera direkt hämta kontouppgifter som den bearbetar. Genom olika diagram får man en bild av hur mycket pengar som går till mat, bil, försäkringar och så vidare. Den jämför också månad för månad och staplarna blir röda om det går åt fel håll.
– Vi släppte tjänsten i förra veckan och det är ett hundratal personer som prövar den nu. I vår tidigare version fanns det 15 000 skapade konton, säger Hans Johansson, vd på Överblick.

Företaget försöker nu få över de gamla användarna till den nya tjänsten, som lanseras för 99 kronor per år.
– Användarna är mycket glada över automatiseringen. Det är att flytta över alla uppgifter från sin bank som har varit det arbetsamma tidigare och som man gärna skjutit upp. Nu är det löst, knäpp med fingrarna så har man en sammanställning klar, säger Hans Johansson.
Bodil Hallin, privatekonom på Ikano­banken, tycker att det är bra med den här typen av tjänster.
– Generellt sett behövs pedagogiska och enkla verktyg för att hålla reda på vad man lägger sina pengar på. Det är först när man vet det som man kan ta ställning, säger hon.

Om man verkligen får koll på ekonomin så är kostnaden för tjänsten lätt intjänad, tycker Bodil Hallin.
Hon ger också tips om några appar för upp till 25 kronor som kan ge koll på utgifterna: Mina Utgifter, Smart Budget och Sparakvittot.
När det gäller elförbrukningen i hemmen är mycket nytt på gång för att hjälpa konsumenterna att minska kostnaderna.
Zensehome lanserar en lösning som de hävdar kan ersätta avancerade smartahem-system för att styra och mäta elförbrukningen. Här ska det räcka med att ersätta eluttag och strömbrytare, som man sedan kan styra med mobilen. Enligt företaget är besparingspotentialen upp till 25 procent av elräkningen.
– När det gäller elsparsystem får man helt enkelt göra en beräkning och jämföra vad det kostar att installera utrustningen med hur mycket man kan tjäna, säger Bodil Hallin.

Vill man jaga elkostnader och hitta vilka apparater som är storförbrukare kan man för ett par hundra­lappar köpa en elenergimätare som man sätter i det aktuella eluttaget.
– I en del kommuner kan man få låna energimätare, säger Bodil Hallin.

3 appar som hjälper dig få kollFå

3 appar som hjälper dig få koll

Få ordning på ekonomin med mobilen. Här är tre tips på appar att ladda ned:
1. Smart budget
2. Mina utgifter
3. Spara kvittot

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.