Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya nedskärningar i Portugal

Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho säger att regeringen måste skära ned kostnaderna i vård, skola och socialförsäkring för att fortsatt få del av stödpaketet på 78 miljarder euro från EU/IMF.

Det sade han i ett tal till nationen efter att förvaltningsdomstolen avvisat flera åtstramningar i årets budget och förklarat sänkningarna av offentliganställdas löner och statliga pensioner olagliga.

Han lovade dock att inte höja skatterna.

EU-kommissionen varnade Portugal sent på söndagen för att landet måste uppfylla sina löften för att få del av stödpaketet. Detta sedan det stått klart att regeringen måste hitta nya besparingar på 1,3 miljarder euro:

– Varje avvikelse från programmets mål kan i själva verket neutralisera de insatser som redan gjorts och uppnåtts av det portugisiska folket", skriver kommissionen i ett uttalande.

I 2013 års budget, som godkändes av parlamentet förra året, fanns besparingar på 5,3 miljarder euro i ett försök att få det hårt skuldsatta landet att ta sig ur krisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.