Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya regler hotar ostkakan

Livsmedelsverkets planerade förbud mot opastöriserad mjölk kan innebära slutet för småländsk ostkaka. Det menar KD-politikern Irene Oskarsson från småländska Aneby som får stöd av forskare.

– Jag vill kunna gå till bonden och köpa mjölk för att göra ostkaka som kan serveras till kyrkkaffet. Det är det mest uppskattade man kan bjuda på. Nu hotas lokal produktion och tradition, säger Irene Oskarsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Än så länge är det tillåtet att sälja opastöriserad mjölk i mindre skala på landets gårdar. Men Livsmedelsverket säger stopp.

– EU:s lagstiftning medger att EU-länder gör på olika sätt när det gäller opastöriserad mjölk. Eftersom vi ser risker med utbrott av Ehec och Campylobacter i samband med mjölken vill vi se ett nationellt förbud, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Etnolog Håkan Jönsson som forskar om matkultur vid Lunds universitet håller med Irene Oskarsson.

– Det finns en risk att den här typen av beslut gör att de få aktörer som fortsätter tillverka mat på traditionellt vis försvinner, säger han.

Går det inte att laga lika god ostkaka med pastöriserad mjölk?

– Precis som när det gäller ostar så får man faktisk en annan smakupplevelse med opastöriserad mjölk.

Fakta:Ostkakan kallas för Smålands nationalrätt

• Ostkaka är en bageriprodukt vars huvudbeståndsdelar utgörs av ostmassa, ägg, mjöl, socker och fett.

• Småländsk ostkaka görs traditionellt med opastöriserad mjölk som värms upp till 37 grader.

• En ostkaka ska vara mild, fyllig, sötaktig med mandelsmak.

• Föreningen Ostkakans vänner med säte i Vetlanda arrangerar varje år SM i ostkaka.
Ostkakans dag infaller den 14 november

• Livsmedelsverket vill förbjuda opastöriserad mjölk, men gör ett undantag för den råmjölk som kon avger efter kalvning. Orsaken är att den mjölken inte är något som man dricker. Däremot används den till att göra den traditionella maträtten kalvdans.

Källa: Föreningen Ostkakans vänner, Livsmedelsverket (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.