Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya regler ska minska fusk med samordningsnummer

Skatteverket kommer inom kort att skärpa kraven på utdelningen av samordningsnummer för att minska fusk och missbruk av handlingen, rapporterar Ekot på Sveriges radio. Dagens lagstiftning gör att myndigheten måste ge ut numren även till påhittade personer.

– Vi ser att en andel av de samordningsnummer som vi tilldelat aldrig dyker upp i exempelvis skattesammanhang, utan att de används de för andra ändamål. Vi ser exempel på att de dyker upp i olika bedrägerisammanhang, riktade både mot myndigheter men också mot privata aktörer och långivare, säger Elisabeth Båvall, sektionschef på Skatteverket i Göteborg till Ekot.

Samordningsnummer är ett slags personnummer för den som inte är folkbokförda i Sverige men som exempelvis behöver kunna betala skatt, registreras som bilägare eller skrivas in på högskola.

Skatteverket har under drygt 20 år delat ut omkring 750.000 samordningsnummer - i princip utan några kontoller.

Men stora brister kring handläggningen och regelverket med numren har skapat en marknad för bedrägerier för att tillskansa sig bidrag eller andra fördelar, skriver Ekot. Trots att ett samordningsnummer inte är identitetshandling används de av andra myndigheter och privata bolag ändå som det, och även som underlag i socialförsäkringssystemet.

Skatteverkets handläggare har inte ens kunnat stoppa utdelningen av samordningsnummer i de fall när personer saknar arbets- och uppehållstillstånd eller för påstådda personer vars identitetshandlingar visar sig vara falska, enligt Ekot. I vissa fall har det blivit en affärsidé att ordna falska samordningsnummer åt personer.

Nu ska myndigheten skärpa regelverket för att stoppa missbruket.

– Om du tar en person som haft som affärsidé att på falska id-handlingar söka a-skatt åt personer som kommer från tredje land kommer det här ställningstagandet att försvåra för dem, säger Pia Blank Thörnroos, juridisk expert på Skatteverket till Ekot.

De nya rutinerna kommer vara införda inom några veckor, beräknar Skatteverket.

Åtgärden är en del i regeringens arbete med att förhindra brott mot välfärdsystemen. I våras presenterades en utredning med olika förslag hur man kan motverka att bidrag och förmåner hamnar i händerna på kriminella som nu är ute på remiss.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.