Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya rekord för bostadspriserna

Snittpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm närmar sig 87.000 kronor per kvadratmeter.
Snittpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm närmar sig 87.000 kronor per kvadratmeter. Foto: Alamy

Snittpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm närmar sig nu 87.000 per kvadratmeter, enligt Svensk Mäklarstatistik.

På ett år har bostadsrättspriserna stigit med 14 procent i snitt i landet.

På årsbasis blir det tydligt hur het bostadsmarknaden är. Bostadsrätterna i riket steg med 14, procent, i Göteborg med 22 procent och i Stockholm med 17 procent.

I Malmö var prisstegringen något mer beskedlig; de steg med 8 procent.

Skillnaderna mellan olika delar av landet är dock stora. I Ludvika föll priserna på årsbasis med 7 procent, medan de steg med 33 procent i Falun.

Även prisnivån skiljer sig kraftigt åt. I centrala Stockholm är snittpriset 86.617 kronor per kvadratmeter – snittet för riket ligger på 28.264 kronor.

– Under juni-juli kunde man få 17 bostadsrätter i residensstaden Härnösand för samma pris som för en bostadsrätt i Stockholm, säger Svensk Mäklarstatistiks försäljningschef Hans Flink i ett pressmeddelande.

Även villapriserna har stigit kraftigt under den senaste tolvmånadersperioden. I riket är snittpriset för en villa nu 2.075.000 kronor, upp 10 procent på ett år. I Storstockholm steg de med 17 procent till 4.271.000 kronor, I Storgöteborg med 14 procent till 3.723.000 och i Stormalmö med nio procent till 3.156.000 kronor.

Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror visar visserligen på sjunkande bostadspriser för en respektive tre månader, men det är en naturlig följd av sommarstiltjen på bostadsmarknaden, då de dyra lägenheterna i Stockholms - respektive Göteborgsregionerna dras bort från utbudet.

Ett minskande generellt utbud är en förklaring bland flera till prisökningarna.

– Även om bostadsutbudet ökar kraftigt efter sommarstiltjen är det på historisk låg nivå, menar Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet.

– Jämfört med toppen 2011 är antalet bostadsrätter och villor till salu hälften så stort, tillägger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.