Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya siffror: Rekordmånga anmälningar mot mäklare

Other: Hasse Holmberg/TT

Över 500 anmälningar mot mäklare kom in till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) förra året. Nästan hälften av dem gällde i Stockholm. 

Ny statistik från FMI visar att antalet anmälningar mot mäklare slog rekord förra året. Totalt fick myndigheten in 529 anmälningar från privatpersoner – där 235 av dem gällde i Stockholm, rapporterar nyhetsbyrån Siren. 

Statistik från 2014 till 2017 visar att anmälningarna har ökat stadigt varje år. År 2016 låg anmälningarna på 416. Året innan låg siffran på 378, vilket var en ökning med 75 anmälningar jämfört med 2014.  

Läs mer: Mäklare förfalskade avtal – får inte jobba längre 

De vanligaste orsakerna bakom anmälningarna från privatpersoner gäller pris i marknadsföring, så kallat lockpris, budgivning och god fastighetsmäklarsed. 

– Det tror vi hänger ihop med den bostadsmarknaden som har varit med få objekt till salu och skenande priser. Det skvallrar väl lite om att vi har ett antal besvikna spekulanter som inte har fått köpa och då anmäler mäklaren, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI. 

I fjol fattade Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd 137 beslut. Av dessa var det 84 som slutade med påföljd. 

Läs mer: Mäklare varnas – bad köpare ”dra åt helvete”

Enligt FMI är den vanligaste orsaken till att få en disciplinär påföljd att mäklaren har brustit i anbudsförteckningen – snarare än att det handlar om fel priser. Anbudsförteckningen ska visa hur budgivningen gått till vid affären. 

Av de 57 beslut som rörde pris i marknadsföring var det 13 mäklare som fick en disciplinär påföljd. De övriga ärendena blev avskrivna, berättar Anders Astonsson.

Vad innebär en disciplinär påföljd för en mäklare? 

– Det finns tre nivåer av disciplinär påföljd. Den allra allvarligaste är att man får sin registrering återkallad, vilket är väldigt ovanligt. Det kan vara något allvarligt de har gjort. Annars är det att man får en varning eller en lindrigare form som är en erinran. 

Mäklaren kan dock alltid överklaga beslutet och kan på nytt ansöka om registrering. Varningen från disciplinnämnden finns kvar i fem år. 

Hur kan konsumenten se om mäklaren har en anmärkning? 

– Om man hör av sig till oss (FMI), så kan vi informera om det. Viktigast är att kontrollera att mäklaren över huvud taget är registrerad fastighetsmäklare. 

– Det kan konsumenten göra genom att söka via vår webbplats.

Anders Astonsson tror dock att utvecklingen av anmälningar mot mäklare kan komma att avta i år.

– När vi kollar på prisstatistiken för 2017 så ser vi att priserna håller på att stabiliseras och till och med gå ner på vissa områden i Sverige. Då är det kanske rimligt att tro att antalet anmälningar kommer att stabiliseras eller till och med gå ner, säger han och tillägger: 

– Men får vi se hur utvecklingen blir 2018.   

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.