Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nya svaghetstecken från Kina

Den kinesiska industriproduktionen har under inledningen av 2016 ökat i den långsammaste takten sedan den globala finanskrisen 2008.

Under januari och februari steg industrins produktion med 5,4 procent jämfört med motsvarande månader i fjol, visar statistik från regeringen. Det är den lägsta nivån sedan november 2008. Ekonomer hade i genomsnitt förväntat sig en tillväxt på 5,6 procent, enligt en enkät som Bloomberg News har gjort.

Även tillväxten för detaljhandeln på 10,2 procent i januari–februari var svagare än väntat. Samtidigt visar siffror från Kinas centralbank att bankernas nyutlåning rasade i februari jämfört med månaden före, trots regeringens ansträngningar för att få fart på utlåningen och därmed hejda inbromsningen i ekonomin.

De nya lånen uppgick till totalt 726,6 miljarder yuan, motsvarande drygt 930 miljarder kronor. Det kan jämföras med rekordnivån 2,51 biljoner yuan i januari. Minskad utlåning till bostäder var en av orsakerna till raset.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att nyutlåningen skulle uppgå till 1,2 biljoner yuan i februari. Även om kalendereffekter relaterade till det kinesiska nyårsfirandet tas i beaktande var februarisiffran svagare än väntat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.