Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nya-virusvarianten-skapar-borsoro-experterna-om-hur-smaspararna-kan-agera/

EKONOMI

Nya virusvarianten skapar börsoro – experterna om hur småspararna kan agera

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett års galet rally på börsen har fått gett nya aktiesparare smak på mer, men nu har den nya covid-varianten orsakat en veckas nedgång.

Hur ska småspararna agera? DN har talat med tre experter – ett av råden är att ”ta chansen att bredda din aktieportfölj”.

Stockholmsbörsen har stigit med 35 procent på ett år, driven av en framtidstro om fortsatt vaccinering, lättade restriktioner och ökade företagsvinster. Man har slagit de flesta andra börser i världen, på grund av att bank- och verkstadsaktier väger tungt här. Men nu har vi haft en hel vecka med minus – över hela världen.

– Jag tror att det vi ser är att det finns en oro för att deltavarianten av viruset ska störa tillväxten. Börserna har ju tagit ut den ekonomiska återhämtningen i förskott och nu kommer det en motgång, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet
Frida Bratt, sparekonom Nordnet Foto: Pressbild

Hon pratar om ”mycket stretchade aktievärden” som en följd av en uppgång under lång tid.

– Då krävs inte mycket för att det ska bli en reaktion. Man kan se det som en varning om lite tristare tider, men man ska inte gripas av panik, utan fortsätta sitt månadssparande. Den som gick in vid börsuppgången har ju ändå fått en fantastisk avkastning – man kan inte räkna med att allt ska fortsätta rakt uppåt, säger Frida Bratt.

Hon fortsätter:

– Det som händer är en påminnelse om att aktier innebär risk, därför ska man bara ha långsiktiga pengar på börsen.

Börsuppgången i fjol lockade enligt SCB 80 000 nya aktiesparare, inte minst yngre personer.

– Många som kommer nya köper kanske några aktier i bolag som gått bra och tänker att de har fallenhet för detta med aktiehandel. Nu kan vara läge att bredda sin portfölj. Det är en helt annan sak att tjäna pengar långsiktigt än under en kortare onormal uppgång.

Det säger Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank Sverige. Hon lyfter också fram deltavarianten som en orsak till nedgången, men tillägger:

– Vi har också haft oväntat höga inflationssiffror i USA och får signaler om att centralbanken Fed ska lägga om penningpolitiken. Det kan påverka resten av världen.

Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank
Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank Foto: Jesper Frisk

Hur ska en småsparare tänka?

– Läget är förhållandevis knivigt, med delta, inflationen och osäkerhet kring räntorna. Jag tror inte man ska satsa enbart på verkstadsaktier, som kan drabbas om ekonomin saktar och inte heller på tillväxtaktier, som är sårbara för inflation. Det är klokt att sprida riskerna.

Hur blir hösten?

– Det vi sett flera gånger är att när det blir ett plötsligt fall så kommer det in nya pengar på marknaden, vilket stabiliserar läget. Jag tror att Stockholmsbörsen vid årsskiftet har fortsatt sin uppgång, men det är inte säkert att det blir en rak resa, säger Maria Landeborn.

Nicklas Andersson är sparekonom på nätbanken Avanza. Han säger att börserna brukar vara lita skakiga på sommaren men att denna har varit ett undantag, tills nu.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza Foto: Thomas Blomquist

– Vi har ännu inte haft någon riktigt korrektion i år, alltså en nedgång på 10 procent från toppen till botten. det har vi haft i stort sett varje år sedan 1980-talet. Man kan ju sälja och invänta en nedgång för att gå in igen till lägre priser, men erfarenheten visar att det är väldigt svårt att tajma marknaden. Så för den långsiktige spararen är stalltipset ”sitt still i båten”.

Läs också: Rapportbolag faller tungt på börsen

Globalt börsfall smittade även Wall Street

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt