Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nya Zeeland vill omförhandla TPP

Nya Zeelands nya socialdemokratiska ledare spär på osäkerheten kring frihandelsavtalet TPP, som USA hoppade av efter presidentskiftet i vintras.

Premiärminister Jacinda Ardern, Labour, vill stoppa utländsk spekulation på bostadsmarknaden. Men nya regler för att hejda utlänningars bostadsköp i Nya Zeeland skulle bryta mot TPP (Trans-Pacific Partnership).

– Som vi ser det är det möjligt att balansera vår linje om bostäder som folk har råd med och förbud mot utländska spekulanter att köpa befintliga hem, samtidigt som vi uppnår våra handelsmål, säger Ardern i TVNZ:s program Q+A.

Därmed lär hon få diskutera en omförhandling av TPP när ledare från hela Stillahavs-området träffas i Vietnam om några veckor. Tidigare har det hetat att avtalet är klart och bara ska ratificeras av de inblandade länderna, ett godkännande som Nya Zeeland för övrigt redan har genomfört under den avgående premiärministern Bill English.

I sin skepsis till TPP får socialdemokraten Ardern en omaka åsiktsfrände i USA:s president Donald Trump vid Apec-toppmötet i Da Nang, Vietnam, den 10–11 november. Trump höll snabbt ett vallöfte när han tillträdde i januari, och skrev ett presidentdekret som innebär att USA inte är med i TPP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.