Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nyanlända byter namn för att lättare få arbete

Sebastian är född i Syrien och tog hjälp av omgivningen när han bytte namn. ”Sebastian är franskt och Syrien är väldigt influerat av Frankrike”, säger han.
Sebastian är född i Syrien och tog hjälp av omgivningen när han bytte namn. ”Sebastian är franskt och Syrien är väldigt influerat av Frankrike”, säger han. Foto: Lotta Härdelin

Ahmed byter namn till Adam, Fatima byter till Felicia och Mohammad till Sebastian. Flera nya svenskar som DN har pratat med väljer att byta namn för att komma in på arbetsmarknaden.

– Namnet Mohammad skapar problem när man söker jobb. Jag har sökt 200 jobb och inte fått något, säger Sebastian Aldahr.

För tre veckor sedan hette han Mohammad Aldaher, i dag vill han kalla sig för Sebastian Aldahr. Så fort han får sin nästa lön ska han skicka in sin ansökan om namnbyte till Patent- och registreringsverket, PVR.

– Jag vill inte radera min identitet, men jag vill inte heller ha kvar ett namn som gör att jag inte är accepterad i samhället. Jag vill bara ha ett jobb helt enkelt, säger han.

Sebastian har bott i Sverige i två och ett halvt år. Hans engelska är flytande och han läser svenska på gymnasienivå. Den senaste tiden har gått till att söka arbete, men efter cirka 200 arbetsansökningar utan respons bestämde han sig för att byta sitt födelsenamn.

– Jag blev tipsad om att byta namn. Jag är utbildad och försöker verkligen, det är inte för att jag inte har kvalifikationer som jag inte får jobben. Nu under tiden som jag har kallat mig för Sebastian har jag märkt skillnaden i folks reaktioner. Det handlar mycket om ett ”vi och dem” och som Sebastian är jag en del av ett ”vi” i Sverige, säger han.

DN har gått igenom samtliga ansökningar om förnamnsbyten som kommit in till PRV under 2017. Av sammanlagt 342 ansökningar har var sjätte ansökan varit ett utländskklingande namn som vill byta till ett namn som kan uppfattas som svenskt eller västerländskt. I snitt handlar det alltså om cirka ett namn om dagen. Enligt PRV har det inte skett någon ökning av den här typen av namnbyten under de senaste åren.

DN har pratat med flera nyanlända som har valt att byta sina namn för att enklare komma in på arbetsmarknaden.

– Det är klart att det är rasism när man inte kan få ett jobb på grund av sitt namn och inte för sina färdigheter, säger Niklas som precis som Sebastian har plockat bort förnamnet Mohammad.

För Niklas var bytet av namn ett beslut han helst hade velat slippa.

– Om jag ska vara ärlig så är jag inte stolt över mitt namn nu. Jag gillade mitt gamla namn och det namn som min familj har gett mig. Men här är Mohammad det sämsta namnet man kan ha nu för tiden. Människor tänker på IS när de hör namnet och det är svårt att få jobb, hyra lägenhet eller köpa bil då. Att ha ett muslimskt namn innebär att ditt liv här är skit. Därför gick jag till PRV för att byta namn till något som inte är muslimskt eller arabiskt.

Foto: Lotta Härdelin
Foto: Lotta Härdelin

Jag vill inte radera min identitet, men jag vill inte heller ha kvar ett namn som gör att jag inte är accepterad.

Det finns en överrepresentation av utrikesfödda som är arbetslösa i Sverige. Enligt statistik från arbetsförmedlingen är cirka 4 procent av alla inrikesfödda arbetslösa, bland utrikesfödda ligger siffran på 22 procent.

– Man ser en tydlig olikbehandling mellan typiskt svenska namn och namn från Mellanöstern. Det har återkommit i flera experiment och mönstret står sig över tid oavsett om man tittar på arbetsmarknad, bostadsmarknad eller om att få lån, säger Magnus Carlsson, docent i nationalekonomi som har forskat om diskriminering på arbetsmarknaden.

Efter att Mohammad hade blivit Niklas dröjde det cirka tre månader att få ett jobb. Men namnbytet hade inte bara positiva effekter, för honom kändes det också som ett svek mot hans kultur och historia.

– När vi var barn lärde vi oss i skolan att den som inte har något förflutet aldrig kommer att ha en framtid. Nu byter vi våra namn, vi vet inte vad vi kommer ändra nästa gång, säger han.

För Sebastian är det annorlunda. Han hatade sitt förra namn och berättar att han gärna vill slippa det. Men att hitta på ett nytt namn var ganska svårt, förklarar han.

– Jag tog hjälp av folk i min omgivning som fick säga vilket namn de tyckte passa mig. Sebastian är franskt och Syrien är väldigt influerat av Frankrike, så det blev bra.

Trots att han gillar sitt nya namn, är han ännu inte helt van vid det.

– Det tar en stund innan jag reagerar när folk kallar mig för Sebastian. Det känns som att det finns en distans från mig själv, som att jag är dubbel, säger han.

Fakta. Så går det till
  • I dag sköter myndigheterna Patent- och registreringsverket (PRV) och Skatteverket namnbyten.
  • Generellt ökar antalet ansökningar för alla namnbyten hos PRV. Från 6.060 ansökningar år 2003 till 9.261 ansökningar år 2016.
  • Hittills under 2017 har PRV fått in 342 ansökningar om förnamnsbyte. Cirka 55 av dem är namnbyten där personen vill byta ut ett utlandsklingande namn till ett namn som kan uppfattas som svenskt eller västerländskt.
  • Till våren träder regeringens nya lagändring i kraft som ska göra det enklare att byta personnamn. Då kommer Skatteverket att sköta alla namnbyten.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.