Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nyanlanda-och-svenskar-far-ny-motesplats-online/

Sverige går samman

Nyanlända och svenskar får ny mötesplats online

Annika Castro Nilsson och Claudia Eropeza Poueda i samtal under ett möte som anordnats genom Kompis Sverige.
Annika Castro Nilsson och Claudia Eropeza Poueda i samtal under ett möte som anordnats genom Kompis Sverige. Foto: Elina Blomberg.

Coronaviruset sätter stopp för många sociala sammankomster. Men det stoppar inte organisationen Kompis Sverige från att ge nyanlända och etablerade svenskar chans att mötas. Nu lanserar de tjänsten Språkkompis Online.

Vanligtvis jobbar den ideella organisationen Kompis Sverige med att få nyanlända och etablerade svenskar att träffas fysiskt. Då kan det handla om många olika sammanhang, som workshops och matlagning. 

– Vårt mål är att koppla ihop människor med olika bakgrund så att nya kontakter kan skapas, säger grundaren Natassia Fry.

Men coronaviruset har satt käppar i hjulet för mycket av verksamheten. Därför fick Natassia Fry och hennes kollegor idén att starta en onlinetjänst där nyanlända och etablerade svenskar över 18 år kan mötas istället: Språkkompis Online.

– Vi vet hur viktig den mänskliga kontakten är oavsett social bakgrund. Det gör så mycket för människor att träffa andra med andra erfarenheter. För många nyanlända kan skolan vara den enda platsen där de träffar etablerade svenskar i vanliga fall, och därför vill vi öppna upp den här möjligheten, säger Natassia Fry.

Natassia Fry, grundare av Kompis Sverige.
Natassia Fry, grundare av Kompis Sverige. Foto: Kompis Sverige.

Den som är intresserad av att bli en språkkompis online kan fylla i ett formulär på Kompis Sveriges hemsida. Bland annat uppger man då om man är nyanländ eller etablerad, hur gammal man är och vilka appar eller tjänster man kan ha kontakt genom. Kompis Sverige matchar sedan ihop den sökande med andra liknande profiler.

Tjänsten lanserades på fredagen, och på fredagseftermiddagen hade cirka 50 personer redan anmält sig till att bli språkkompis, vilket är fler anmälningar än de har på en hel vecka i normala fall. Natassia Frys förhoppning är att konceptet kan utvecklas till att bli permanent.

– I spåren av Corona kanske det kommer en lågkonjunktur där människor ställs mot varandra än mer. Då, liksom nu, kommer det behövas mötesplattformar som minskar polariseringen i samhället. 

Läs mer från #Sverigegårsamman