Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nybyggen slipper amortering i fem år

Det blir nya amorteringskrav på nya bostadslån från och med i sommar. Lån till nybyggda bostäder undantas i fem år, inte för alltid som tidigare föreslagits. Riksdagens finansutskott förtydligar att de nya amorteringskraven enbart ska gälla nya lån.

– Resonemanget i utskottet har varit att om man redan har ett lån och sedan tar ett nytt lån på, säg 100.000 kronor, för att renovera ett tak till exempel, så är det på de 100.000 man ska amortera, men man kan inte alltid isolera den nya skulden, utan måste se på ekonomin i sin helhet. Den exakta utformningen får Finansinspektionen fastställa i sina riktlinjer, säger Vänsterpartiets representant i finansutskottet, Ulla Andersson

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är inte lika tydlig när det gäller tilläggslån. Han instämmer i att tanken är att nya amorteringskrav ska gälla nya lån, men hänvisar till att Finansinspektionen (FI) har uppdraget att utforma de nya reglerna och avvaktar FI:s förslag när det gäller detaljutformningen.

Per Bolund är däremot nöjd med att det nu finns en bred parlamentarisk uppslutning om amorteringskraven.

– Det är viktigt att alla aktörer – låntagare och långivare – nu vet att det finns stabila regler som är hållbara över tid så att vi inte riskerar att få tillbaka en dålig amorteringskultur, säger Bolund.

Riksdagens finansutskott klubbade överenskommelsen om de nya amorteringskraven på torsdagen. Finansinspektionen ska arbeta med att utforma detaljerna under våren. Planen är sedan att reglerna godkänns av regeringen och kan träda i kraft från den 1 juni.

Bankerna har i hög grad redan börjat tillämpa de nya reglerna och andelen kunder med nya lån som amorterar har ökat snabbt de senaste åren. Enligt Bankföreningen amorterade 94 procent av kunderna med nya lån över 70 procent av bostadens värde, motsvarande siffran i en undersökning som FI gjorde för fyra år sedan var 44 procent.

Amorteringskrav på nya bostadslån skulle egentligen ha införts redan förra sommaren men stoppades av juridiska skäl. I det nya förslaget som presenterades strax före årsskiftet undantogs nyproducerade bostäder. Men efter kritik från flera remissinstanser har partierna nu kommit överens om att det undantaget bara ska gälla i fem år.

Fakta: Nya amorteringskrav

Planen är att nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent av bostadens värde årligen ska amorteras med två procent av lånebeloppet. Lån med en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent amorteras med en procent. Nya värderingar av bostaden får göras vart femte år.

Undantag ska kunna medges under begränsad tid för exempelvis arbetslöshet eller sjukdom. Finansutskottet framhåller också att det är viktigt att jord- och skogsbruksfastigheter undantas från amorteringskraven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.