Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nykoping-far-hundratals-nya-jobbtillfallen/

Ekonomi

Nyköping får hundratals nya jobbtillfällen

Det nederländska fordonsföretaget Bosal etablerar sig i Nyköping med en produktionsanläggning och ett kunskapscentrum som på sikt ska ha mellan 200 och 400 anställda.

Klimathänsyn och den pågående coronapandemin motiverade bolaget att fatta beslutet, enligt vd-n René de Wit.

De planerade investeringarna som ligger på 20 miljoner euro, motsvarande drygt 200 miljoner kronor, fick kommunalråd Urban Granström (S) att tala om framtiden vid en digital presskonferens på torsdagen då nyheten presenterades.

– Jag är glad att Nyköping kan attrahera sådana här investeringar. Och att arbetskraften här på orten anses ha rätt kompetens för de 200 till 400 jobben, började kommunalrådet och fortsatte:

– I en tid när de flesta nyheter handlar om vad som hänt under pandemin är det här en extremt god nyhet för en stad som Nyköping. För även om det finns svårigheter för tillfället så ser vi nu framtidsmöjligheter och de ligger inte så långt bort eftersom ni startar i Nyköping nu, sa kommunalrådet vänd till vd-n för det nederländska familjeägda företaget.

Etableringen understryker Mälardalens roll som centrum för utvecklingen av tung fordonsindustri, tyckte näringslivschefen Maria Karlsson.

Förhandlingarna mellan Nyköping och det nästan hundra år gamla bolaget från Nederländerna har pågått sedan 2019.

Bosal Group är ett företag med fabriker i 14 länder och cirka 2 500 anställda, i bland annat Belgien, Tjeckien, USA, Brasilien och Sydafrika. Bolaget tillverkar avgassystem, chassidelar och produkter för energikonvertering i fordon.

Med beslutet att starta en tillverknings- och utvecklingsverksamhet i Nyköping etablerar sig bolaget även närmare sina kunder i Skandinavien, varav en är Volvo Cars.

Coronapandemin tycks ha bidragit till att företaget tog det avgörande steget.

– Med covid har vi upptäckt att långa leveranskedjor inte längre är vägen framåt. Vi vill komma närmare våra kunder och vi vet att vi kan skaffa oss fördelar på hållbarhetsområdet genom att etablera oss här, sa vd-n René de Wit.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt