Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nyrén får sparken från Industrivärden efter SCA-skandalen

Anders Nyrén verkar sitta löst som nominerad till ordförandeposten för Industrivärden. Enligt källor till Dagens Nyheter ska Fredrik Lundberg vara aktuell.
Anders Nyrén verkar sitta löst som nominerad till ordförandeposten för Industrivärden. Enligt källor till Dagens Nyheter ska Fredrik Lundberg vara aktuell. Foto: Magnus Hallgren, Anders G Warne

Industrivärden bekräftade i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen DN:s uppgifter om att Anders Nyrén inte får bli ordförande på grund av SCA-skandalen. Efter att huvudägarna inte ansett att det är lämpligt att han leder styrelsearbetet sägs han upp även som vd – och får 21 miljoner i fallskärm. Men två ledamöter hoppar av i protest.

Anders Nyrén sägs upp som vd med verkan från den 6 maj, skriver Industrivärden i ett pressmeddelande.

Efter att valberedningen i Industrivärden ändrat sitt förslag till styrelse, och inte längre förordar Nyrén som ordförande, har han meddelat att han inte längre står till förfogande.

Han lämnar också sin styrelseplats i Handelsbanken och Sandvik.

Enligt pressmeddelandet ska han dessutom informera styrelserna i Volvo, Ericsson och SCA om förändringarna.

Vid lunchtid på måndagen kom ett klargörande från Anders Nyrén angående de uppdragen:

”Efter kontakter med styrelserna i Volvo och Ericsson har jag ombetts att sitta kvar som ledamot i respektive bolagsstyrelse vilket jag har tackat ja till” skriver han.

Anders Nyrén får 2 årslöner i uppsägningslön enligt hans kontrakt. Det blir 21 miljoner kronor eftersom hans fasta årslön i fjol uppgick till 10,5 miljoner kronor, enligt TT.

Men det är inte bara Anders Nyrén som lämnar Industrivärdens styrelse – ledamöterna Boel Flodgren och Stuart Graham hoppar av med omedelbar verkan ”med hänvisning till den sena och bristfälliga information som lämnats av huvudägarnas representanter till styrelsen, i för styrelsen viktiga frågor” skriver Industrivärden i ett annat pressmeddelande.

Valberedningen föreslår också, som DN avslöjade i morse, att Fredrik Lundberg blir ordförande för börsgiganten i stället för Anders Nyrén.

I fredags träffades, enligt en källa till DN, representanter för några svenska institutioner Industrivärdens storägare Fredrik Lundberg och Handelsbankens ordförande Pär Boman för att diskutera om Fredrik Lundberg skulle kunna bli ordförande för Industrivärden i stället för den nominerade Anders Nyrén. Enligt källan skulle Industrivärden att skicka ut ett pressmeddelande i dag, måndag, där förändringen framgår. Dessutom kommer bolaget, enligt källan, att föreslå att Lars Pettersson, som är före detta vd i Sandvik och sitter i L E Lundbergföretagens styrelse, blir ny ­styrelseledamot.

Anders Nyréns kandidatur har ifrågasatts sedan en oberoende granskning av hygienbolaget SCA:s användning av bolagets privatjet klassat Industrivärdens förre ordförande Sverker Martin-Löfs resor som ett ”överutnyttjande”. Anders Nyrén, som sitter i SCA:s styrelse, attesterade Sverker Martin-Löfs resor.

Industrivärden, Handelsbanken och SCA utgör kärnan i den så kallade Handelsbankssfären. Den som är ordförande för investment­bolaget Industrivärden har ett stort inflytande över bolagsgruppen. Om det blir så att Fredrik Lundberg fattar klubban har han tagit makten över sfären.

Representanter för fyra institutioner har blivit tongivande i diskussioner med sfärens storägare: Mats Andersson, vd på Fjärde AP-fonden, Marianne Nilsson, ägaransvarig på Swedbanks fondbolag Robur, Anders Oscarsson, ägar­ansvarig på AMF, och Ossian Ekdahl, ägar­ansvarig på Första AP-fonden.

Om några diskussioner har förts mellan institutionerna, Fredrik Lundberg och Pär Boman borde de här fyra ha varit inblandade.

– Jag har inga kommentarer, säger Mats Andersson.

Dagens Nyheter har i helgen försökt nå de övriga tre samt Fredrik Lundberg, men inte lyckats. Pär Boman uttrycker det så här:

– Det är valberedningen som diskuterar den här typen av frågor.

Dementerar du att ni har haft ett möte med institutionerna för att diskutera det här?

– Du får återkomma på måndag.

I valberedningen sitter Sverker Martin-Löf, avgående ordförande i Industrivärden, Mats Guldbrand, från L E Lundbergföretagen, Bo Damberg, som representerar Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse, Mikael Schmidt från SCA:s pensionsstiftelse och Håkan Sandberg från Handelsbankens Pensions­stiftelse.

– Jag har inga kommentarer, säger Mats Guldbrand.

Håkan Sandberg säger sig inte ha tid att prata. Övriga har Dagens ­Nyheter inte lyckats nå.

Men det är egentligen inte i valberedningen som maktkampen i Industrivärden förs. Fredrik Lundberg och Pär Boman har tagit taktpinnen efter skandalerna runt SCA med exklusiva jakter och ett otal resor i bolagets flygplan. Falangen Sverker Martin-Löf och Anders ­Nyrén är kraftigt försvagad. Sverker Martin-Löf ska avgå och Anders ­Nyrén är hårt ifrågasatt.

På SCA:s stämma fick Anders Nyrén ansvarsfrihet, trots att åklagare har inlett en förundersökning om turerna i SCA. Även institutionerna röstade för. Men från den kanten ångrar nu vissa det beslutet.

– Det var litet av ett misstag att vi inte röstade emot ansvarsfrihet för Anders Nyrén. Om stämman inte hade beviljat Anders Nyrén ansvarsfrihet hade det varit väldigt svårt för honom att sitta kvar i styrelsen för SCA, säger en representant för en institution.

När det gäller uppgifterna om att Anders Nyrén petas från tronen i Industrivärden låter han hälsa att han inte kommenterar rykten.

Fakta. Flitigt resande

• Efter en lång rad granskande artiklar i Svenska Dagbladet om hygienbolaget SCA:s jakter och flitiga användande av sina flygplan granskade två utredningar vad som skett. De kom fram till att allting skett inom lagens ram och enligt bolagets regler, men den oberoende utredningen klassade ändå Sverker Martin-Löfs resor som ett ”överutnyttjande”.

• Det var Anders Nyrén som, i egenskap av revisionsutskottets ordförande, attesterade Sverker Martin-Löfs resor. Åklagare har inlett en förundersökning om turerna i SCA.

DN

Fördjupning. Mer om SCA-skandalen

• Krönika. Birgitta Forsberg: I Landet Lagom behöver sällan någon stå till svars. Sällan behöver någon ta ansvar för felsteg. Och den som gör det utlöser ofta en fallskärm i mångmiljonklassen. Läs krönikan

• Kommentar. Birgitta Forsberg: Nakna chefer hos SCA. Det ena försvarstalet följde på det andra på SCA:s bolagsstämma. Men institutionerna tog bladet från munnen. Deras kritik var inte nådig. Läs kommentaren

• Tidigare rapportering. SCA-topparna får ansvarsfrihet på stormig stämma. Flera storägare ifrågasatte som väntat SCA-ledningens insatser runt koncernens affärsflyg. Trots hård kritik beviljades dock samtliga ledamöter ansvarsfrihet av stämman. Läs artikeln

• Tidigare rapportering. ”Det är en fin kultur i SCA”. Anders Nyrén, som har attesterat SCA:s avgående ordförande Sverker Martin-Löfs resor med bolagets privatjet fick hård kritik på årsstämman. ”Jag har inte prövat hans resor, utan jag har attesterat i efterhand... Ni har fokuserat och skapat så otroligt fokus på en felaktig fråga”, säger Nyrén till DN. Läs artikeln

• DN:s samlade rapportering om skandalerna inom SCA

Läs också. Dagens börskrönika
  • Birgitta Forsberg: Det är otacksamt att städa, särskilt efter karismatiska chefer. Medan Leif Johansson och Carl-Henric Svanberg har seglat vidare har de som ska städa upp efter dem ibland haft det tufft. Läs krönikan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.