Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nytt-bakslag-for-voi-i-upphandlingstvisten/

Ekonomi

Nytt bakslag för Voi i upphandlingstvisten

Foto: Magnus Hallgren

Elskoterföretaget Voi möter ytterligare bakslag gällande upphandlingen av eldrivna hyrcyklar. Efter att förvaltningsrätten gått på konkurrenternas linje avslår nu kammarrätten företagets begärda prövningstillstånd.

I maj 2019 valde Stockholms stad att upphandla eldrivna hyrcyklar av företaget Voi. Kontraktet, som sträckte sig över sju år, har uppgetts vara värt 400 miljoner kronor. 

Men beslutet överklagades snart av Vois konkurrent Martina med anledning av att det norska referensföretaget som Voi använt sig av i sin ansökan inte uppfyllde kraven på ”teknisk och yrkesmässig kapacitet”. Dessutom var delar av anbudet på andra språk än svenska, vilket inte är tillåtet. 

Voi var inte nöjda med utfallet. Företaget gick därför vidare till kammarrätten med en begäran om prövning av domen. Men nu står det klart att även Vois begärda prövningstillstånd avslås. I beslutet skriver kammarrätten bland annat att man ”gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska meddelas. Överklagandet kommer därför inte att prövas av kammarrätten.” 

I ett mejl till DN skriver företagets presstalesperson Kristina Hunter Nilsson att Voi inte kommer att överklaga kammarrättens beslut. Hon skriver vidare:

”Vi har en god relation med Stockholms stad, det är nu upp till dem att utvärdera huruvida de kan anta andra leverantörers anbud – eller utlysa en ny upphandling”