Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt datavirus för utpressning av Mac-ägare

Foto: Berit Roald/NTB

Ett datavirus som krypterar filer på Mac-ägares datorer har avslöjats i helgen. Hårddisken blir oåtkomlig och kan bara användas igen om man betalar en lösesumma. Det är första gången som Apple-datorer är det direkta målet för utpressningsattacker.

Det var i fredags som det upptäcktes att hackare smugit in ett krypteringstrojan, som döpts till ”KeRanger”, i gratisprogramvaran Transmission, som används för fildelning. Trojanen är skapad för Mac-datorer, och är ett så kallat ”ransomeware”, ett utpressningsprogram som gör data på hårddisken oåtkomlig genom att kryptera den. Sedan kan den bara låsas upp om man betalar för att få en krypteringsnyckel.

Betalningarna sker i digitala valutor, och är svåra att spåra. I det här fallet kräver man 1 bitcoin i betalning, cirka 3.500 kronor.

– Det här är det första som definitivt fungerar, det krypterar dina filer och söker en lösesumma, sa Ryan Olsson, på säkerhetsföretaget Palo Alto Networks, till Reuters.

Efter att den skadliga koden avslöjats har den smittade versionen av Transmissionprogrammet (2.90) tagits bort, och användare uppmanas att ladda ner en uppdaterad version (2.92) som tar bort trojanen ”KeRanger”.

Det måste göras inom tre dagar, eftersom koden sedan blir aktiv och börjar kryptera hårddisken.

Apple har från sitt håll gjort ändringar i ett certifikat, som gör att den smittade programvaran inte längre går att ladda ner på Mac-datorer.

I övrigt har man inte velat kommentera det inträffade, skriver Reuters.

Tidigare har den här typen av skadlig kod, som krypterar data och kräver lösen för att låsa upp, riktat in sig mot Windows-datorer.

Utpressning genom ransomeware uppskattas omsätta hundratals miljoner dollar årligen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.