Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nytt fall på Tokyobörsen

Tokyobörsen fortsätter att falla i vad som ser ut att bli den mörkaste handelsveckan sedan 2008.

Tokyobörsens Topix- och Nikkeiindex faller båda mer än fem procent i fredagsmorgonens handel, efter torsdagens andrum då börsen var stängd till följd av en nationell helgdag.

Veckans tapp – 12 procent hittills– är det största sedan 2008.

En orsak är den starkare yenen som nått sin högsta nivå på över 16 månader och investerare fortsätter att fly till säkra investeringar.

– Marknaderna har tydligt börjat att väga in en skarp inbromsning i världsekonomin och även en recession i USA, säger Tsuyoshi Shimizu, chefsstrateg vid Mizuho Asset Management.

Exportberoende företag som Toyota och Honda tappar stort, 6,5 respektive 4,8 procent.

Samtidigt säger analytiker att det finns en ökande oro att världens centralbanker börjar få slut på idéer.

– Osäkerheten om centralbankernas åtgärder är effektiva är den stora makrooron för tillfället, säger Leo Grohowski vid BNY Mellon Wealth Management i New York.

Det breda världsindexet MSCI föll 0,6 procent i Asien på fredagen och har fallit mer än 20 procent sedan maj förra året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.