Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nytt-gront-bostadsbolag-lanseras-i-goteborg/

Ekonomi

Nytt grönt bostadsbolag lanseras i Göteborg

”Det är för krångligt att äga bostäder gemensamt i Sverige i dag”, säger Ellinor Askmar. Hon är en av initiativtagarna till det nystartade bostadsbolaget Byar&Kvarter i Göteborg. Foto: Anita Van Doorn

Attefallshus och stora kollektiv för de som vill ha ett miljövänligt boende. Fler valmöjligheter för den som har det svårt ekonomiskt. I dag tas det första steget för att starta en ny typ av bostadsbolag i Göteborg. 

– Vi vill bygga det samhälle vi vill leva i, inte vänta på att någon annan ska göra det åt oss. 

Ellinor Askmar är en av intiativtagarna till det nystartade bostadsbolaget med namnet Byar&Kvarter, som på torsdagskvällen håller en uppstartsträff i Göteborg. Som folkbildningssamordnare för hållbarhets- och omställningsfrågor på Studiefrämjandet har Ellinor Askmar erfarenhet av att arbeta med utveckling av bland annat ekobyar och så kallade transition towns – lokalsamhällen som strävar efter att vara självförsörjande.

Liksom de andra initiativtagarna har Ellinor Askmar en vision om en mer inkluderande bostadsmarknad. 

– Vi vill att det byggs på ett mer hållbart sätt, att det blir lättare att bo tillsammans och att de som är ekonomiskt utsatta får bättre möjligheter, säger hon.

Själv bor Ellinor Askmar i ett villakollektiv och säger att det är svårt att reglera den typen av bogemenskaper juridiskt i Sverige i dag. Hyreslagen fungerar bra för de som bor i samma hus men i avdelade lägenheter, men inte för de som delar kök och toalett utan att tillhöra samma familj. 

Genom det nya bostadsbolaget hoppas Ellinor Askmar kunna erbjuda nya alternativ för de som vill bo hållbart och tillsammans med andra. Planen är att omvandla större hus till bogemenskaper och att bygga små Attefallshus. 

4.500 personer har anmält intresse till uppstartsträffen. Så många ryms inte i lokalen, men initiativtagarna välkomnar alla som är intresserade av att bidra på olika sätt att ta kontakt med dem. Det kan handla om att investera i bolaget, att arrendera ut mark eller att helt enkelt själv vilja bo tillsammans med andra. 

– Vi tror att de som kommer är en blandning av människor som vill bo hållbart och gemensamt under stabila former. Det kan vara människor med små resurser och människor som bor i stan och vill flytta ut på landet men inte vill göra det själva, säger Ellinor Askmar. 

Hon hoppas att bostadsbolaget snart ska kunna köpa sin första fastighet med hjälp av investeringar från privatpersoner. Initiativet är inspirerat av tidningen ETC:s projekt, där läsare investerat i bostäder och solceller.

– Vi får börja småskaligt. Intresset har varit stort, nu hoppas vi kunna växla in det i handling, säger Ellinor Askmar. 

Läs fler artiklar från Göteborgsregionen