Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 13:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nytt-hart-slag-mot-alingsas-tidnings-ekonomi/

Ekonomi

Nytt hårt slag mot Alingsås Tidnings ekonomi

Familjeägda Alingsås Tidning är 154 år gammal. Vikande annonsintäkter har slagit hårt mot lokaltidningens ekonomi och medarbetarna är oroliga för tidningens framtid. Foto: Alingsås tidning

Mediestödsnämnden nekar Alingsås Tidning utökat driftstöd. Framtiden för lokaltidningen som getts ut sedan 1865 är oviss. 

Urban Kärvling, redaktionschef på Alingsås Tidning, säger att de anställda fruktar det värsta. 

– Jag tror inte att Alingsås Tidning, som den ser ut i sin nuvarande form, kommer att finnas kvar, säger han. 

Alingsås Tidning grundades 1865 av Janus Daniel Michelsen och ägs drygt 150 år senare av hans ättlingar, genom familjens bolag VM Media. Tidningens upptagningsområde är Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Enligt den egna hemsidan ges tidningen ut i ungefär 12.000 exemplar. 

Lokaltidningen har drabbats hårt av vikande annonsintäkter och genomgick mellan 2016 och 2017 en rekonstruktion. Under åren därefter har tidningen fått bidrag från Mediestödsnämnden, men inte så mycket som man ansökt om. Tidningen har nekats så kallat ”allmänt” driftstöd, med hänvisning till att den inte uppfyller villkoren. Endast tidningar med mindre än 30 procents hushållstäckning kan få utökat mediestöd, och enligt nämndens bedömning når Alingsås Tidning en högre andel. 

Under sommaren har VM Media haft problem med utbetalningar av medarbetarnas löner. Under september månad har flera pappersupplagor av tidningen uteblivit, eftersom distributören VTD inte fått betalt. 

Vi försöker jobba vidare, men visst fasen känns det tungt.

Redaktionschefen Urban Kärvling har arbetat på tidningen i 25 år. 

– Vi försöker jobba vidare, men visst fasen känns det tungt, säger han. 

Utöver oron för medarbetarna på redaktionen är redaktionschefen ledsen för läsarnas skull. Flera trogna prenumeranter har hört av sig och beklagat situationen.

– Det är en vän i bygden som försvinner. Men det är också lite av ett demokratiproblem. Var ska invånarna få sina lokalnyheter? säger Urban Kärvling. 

Ägarbolaget VM Medias vd William Michelsen skriver till DN att man utvärderar situationen efter Mediestödsnämndens beslut. 

”Vi är mycket missnöjda över att Mediestödsnämnden inte beviljat Alingsås Tidning allmänt driftsstöd”, skriver han. 

William Michelsen menar att nämndens uppgift är att verka för mångfald inom tidnings- och mediebranschen, och därmed borde ha beviljat utökat stöd till tidningen. Den regionala nyhetsbevakningen är betydelsefull för såväl näringslivet som demokratin, skriver bolagets vd. 

”Man har uppenbarligen valt att bortse från detta eller helt enkelt inte brytt sig om att ett tidningsföretag går ur drift och att ett 30-tal anställda förlorar sina arbeten.”

Mediestödsnämnden hänvisar i sitt beslut till att det enligt presstödsförordningen inte är möjligt att bevilja en tidning med över 30 procents hushållstäckning allmänt driftsstöd. 

Läs mer om vad som händer i Göteborgsområdet 

Tipsa DN:s nya redaktion i Göteborg: goteborg@dn.se