Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt hot driver in CSN-skulder

Hotet om att tvingas betala tillbaka hela studieskulden på ett bräde till CSN har fått effekt. Efter påstötningar har flera svenskar som flyttat utomlands kontaktat CSN för att få göra rätt för sig.

Bland de cirka 15.000 utlandssvenskar som struntar i att betala av på sina lån finns såväl webbdesigners och tandläkare som forskare och kulturarbetare.

– Här finns alla kategorier. Flera av dem har rätt stora studieskulder, uppemot en miljon, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Tillsammans har de en låneskuld till staten på runt 3 miljarder kronor. Med hjälp av nya verktyg har CSN trappat upp kampen för att få in pengarna i statskassan. Sedan i fjol kan hela studieskulden krävas in på en gång av den som inte amorterar och preskriptionstiden för lånet har utökats från 10 till 25 år.

– De stora summorna bör göra det lättare för oss att driva indrivningsärenden i utländska domstolar. Och den låntagare som har tänkt hålla sig undan Sverige i tio år kanske tänker om när det handlar om 25-års preskriptionstid, säger Elfving.

CSN har inledningsvis gjort en framstöt med krav och hot om åtgärder mot elva utlandssvenskar, rapporterar SR:s Ekot. Sju av dem har hört av sig och börjat betala av på sin skuld. Ytterligare 19 personer har nyligen kontaktats. Hittills är det tre personer som CSN inte fått tag i och de fallen tas nu vidare till domstol.

– Hela trovärdigheten för studiestödet kan ifrågasättas om inte staten får tillbaka pengarna. Vi måste gå vidare när det är uppenbart att någon inte vill betala.

Arbetet med att luska rätt på kontaktuppgifter till låntagare utomlands kräver detektivarbete. Av de 75 handläggare på CSN som arbetar med återbetalningsfrågor är många upptagna med att forska fram adressuppgifter.

Utlandssvenskar med CSN-skulder

Topplistan över de länder där flest svenskar med CSN-skulder bor:

Land, Antal personer, Total skuld

Norge 10 508, 1 621, 122 265

Storbritannien 9 658, 2 412, 456 044

USA 9 531, 3 095, 581 800

Danmark 4 005, 776, 148 988

Tyskland 2 522, 483, 974 935

Källa: CSN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.