Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt läkemedel mot stroke

Det blodförtunnande läkemedlet Xarelto ingår numera i högkostnadsskyddet. Det har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) beslutat.

Medlet godkänns som strokeförebyggande behandling och beslutet berör de cirka 200.000 svenskar som lider av förmaksflimmer och därför löper stor risk att drabbas av stroke.

Enligt Mårten Rosenqvist, professor och hjärtspecialist vid Danderyds sjukhus, kan medlet bli ett alternativ till Waran, ett annat blodförtunnande läkemedel.

Många läkare och patienter drar sig för att använda Waran eftersom felinställd dos ökar risken för allvarliga hjärnblödningar. Stroke orsakad av förmaksflimmer kostar samhället mellan fyra och fem miljarder kronor per år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.