Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt larm – vasst föremål i australisk mango

Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter rapporter om instuckna synålar i australiska jordgubbar kommer ett nytt larm om livsmedelssabotage. Polisen bekräftar att en mangofrukt med ett vasst föremål har sålts, vilket skapar ny oro hos landets frukt- och bärodlare, rapporterar CNN.

Fallet med mangon kommer samtidigt som detaljhandelskedjan Woolworths plockar bort synålar ur sitt sortiment. Minst 100 fall med nålar i jordgubbar har rapporterats sedan förra veckan, från sex olika delstater. Också enstaka fall med nålar i bananer och äpplen har dykt upp.

De flesta fallen misstänks vara verk av så kallade copycats, vissa kan även vara busstreck. Men få ser det som skämtsamt.

– Det är inte ett skämt och det är inte roligt. Den som gör detta utsätter hårt arbetande australier för livsfara och skrämmer barn. Du är feg och illvillig och kommer att få ditt straff, sade premiärminister Scott Morrison tidigare i veckan, enligt CNN.

För landets odlare har sabotagen varit ett dråpslag. Jordgubbar har återkallats, bär från vissa distributörer har stoppats av handeln, och återförsäljare i Nya Zeeland, Ryssland och Storbritannien har stoppat import av bären.

För att stötta lokala odlare som drabbats av nålattackerna har det startats en kampanj #SmashAStrawb på sociala medier. ”Smash” är ett uttryck i Australien för när man äter eller dricker något extra gott.  

Australiens regering har flaggat för en höjning av straffet för livsmedelsabotage från 10 till 15 års fängelse efter den senaste tidens händelser.

Läs mer: Misstänkt sabotage – nålar upptäckta i jordgubbar i Australien

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.