Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt material visar Bolidens brister

Tidigare opublicerat material från SVT-dokumentären Blybarnen visar att Boliden helt litade på det chilenska bolaget Promel i det som skulle bli stadens Aricas giftskandal.
Tidigare opublicerat material från SVT-dokumentären Blybarnen visar att Boliden helt litade på det chilenska bolaget Promel i det som skulle bli stadens Aricas giftskandal. Other: Johanna Norin/TT

SKELLEFTEÅ. Tidigare opublicerat material från SVT-dokumentären Blybarnen visar att Boliden helt litade på det chilenska bolaget Promel i det som skulle bli stadens Aricas giftskandal. Materialet visar också att Boliden inte förstod hur de chilenska myndigheterna var bemannade.

Filmsekvenserna som Skellefteå tingsrätt tog del av i 100-miljonersmålet mot Boliden har aldrig publicerats. Sekvenser på 30 timmar råmaterial har klippts ihop till en dryg timme och kommer från SVT-dokumentären Blybarnen (Laika Film & Television) som spelades in 2005-2008.

Bilderna visar intervjuer med Rolf Svedberg, tidigare miljöchef på Rönnskärsverken (Boliden), där han säger att han blint litade på den chilenska mottagaren av det giftiga slammet, men att han efteråt inte har några som helst problem att inse vad som hänt och vilka Boliden gjort affär med.

– Hade jag sett deras ansikten då så hade det inte blivit någon skeppning alls, säger Svedberg i filmmaterialet.

LÄS MER: Boliden ställs till svars för giftskandalen i Chile

Filmerna har inte kommit till rätten utan problem.

SVT motsatte sig att lämna ut materialet men Arica Victims, som driver tvisten mot Boliden, fick ut materialet efter beslut i domstol.

Bilderna visar att Bolidens representant varken 1984 när affären gjordes eller när filmen spelades in såg Chiles dåvarande diktatur som ett problem.

Han trodde till exempel inte att hela landets myndighetspersoner bytts ut.

Följande dialog utspelas, reportern först:

”Alla (myndighetspersoner) handplockades av diktaturen. Mannen som skrev under dina handlingar är personlig vän med diktatorn. Tänkte du aldrig på det?”

”Nej, inte att generalen styrde.”

”Men hur tror du att en militärdiktatur fungerar?”

”Jag har ingen uppfattning. Chile var ett land som var känt inom smältverkssammanhang.”

I rätten har visats att de chilenska myndigheterna inte ville ha testresultat över mätningar på Bolidens våtverksslam utan bara ett skriftligt intyg på att det var ofarligt.

Rolf Svedberg, tidigare miljöchef på Rönnskärsverken (Boliden).
Rolf Svedberg, tidigare miljöchef på Rönnskärsverken (Boliden). Other: Magnus Hallgren


Rolf Svedberg konstaterar att myndigheterna ”var med på tåget”.

Arica Victims representerar 796 chilenare i målet. Man har försökt övertyga rätten om att Boliden mycket väl visste hur oerhört farligt materialet är för folk och miljö om det hanteras fel men att man inte agerat så i kontakterna med Chile.

I en sekvens från filmens bonusmaterial berättar Svedberg om bostäder som låg intill Rönnskärsverken i Skelleftehamn och som var billiga och attraktiva. Vid ett tillfälle blev det aktuellt att en barnfamilj skulle flytta in där.

– Jag motsatte mig det kraftigt. Det skulle i så fall bli över min döda kropp, säger Svedberg.

Detta kan kopplas samman med att när Boliden kontrollerade staden Artica inför överlåtandet så fanns det bostäder snett över gatan från lagringsplatsen sett, att fler bostäder där var planerade och att Boliden kände till detta.

LÄS MER: Sjuka barn stämmer Boliden

Göran Starkebo är en av advokaterna som representerar de 796 sjuka personerna.

– Bolidens miljöchef framstår som mycket naiv och att han visste bättre redan då än vad han agerar. Han har säkert samvete för vad han varit med om. Vi får inte glömma att det här är inte Rolf Svedbergs beslut. Det är Boliden som bolag som agerat, säger Starkebo.

Bolidens advokat Robin Oldenstam är av en annan uppfattning:

– Svedberg och Boliden gjorde en seriös och noggrann undersökning. Vi kommer nästa vecka att lägga fram dokument som visar hur noggrant arbetet innan skeppningen såg ut, säger Oldenstam.

Rolf Svedberg kommer att höras i rätten 21 november.


Denna artikel har publicerats genom DN:s Riksnätverk. Läs mer om nätverket här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.