Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt rekord för borättspriser i Stockholms innerstad

Snittpriset för en bostadsrätt i Stockholms innerstad har passerat 80 000 kronor per kvadratmeter.
Snittpriset för en bostadsrätt i Stockholms innerstad har passerat 80 000 kronor per kvadratmeter. Foto: Alamy

Snittpriset för en bostadsrätt i Stockholms innerstad har passerat 80.000 kronor per kvadratmeter.

Klicka ovan
för att visa
annat lager
Om statistiken

Siffror från mars 2015.

Prisförändring de senaste 12 månaderna

i

Villor

Bostadsrätter

Källa: Mäklarstatistik. Grafik: Andreas Lundegård.

Det kommande amorteringskravet driver upp priserna, tror Svensk Mäklarstatistik. Prisuppgången de senaste tolv månaderna gäller hela Sverige, även om de är kraftigast i Göteborg (19 procent) och Stockholm (16 procent). I centrala Malmö stannade dock prisökningen de senaste tolv månaderna på 9 procent.

Snitthöjningen för riket är 14 procent och medelpriset är 34.379 kronor per kvadratmeter. Men i Stockholms innerstad är snittpriset långt över det dubbla för riket; 81.662 kronor per kvadratmeter i mars månad.

De senaste veckorna har också omsättningen och annonseringen ökat. Borättsannonserna på bostadssajten Hemnet har ökat med åtta procent de senaste veckorna, jämfört med motsvarande period i fjol.

Det var i början av mars som Finansinspektionen (FI) bestämde att från och med augusti krävs amorteringar på alla nya lån. Det ledde till spekulationer om att kravet skulle medföra en ökad omsättning och stigande priser när köpare och säljare skyndar sig att göra upp innan augusti.

Läs mer: Här finns Europas dyraste lägenheter

Tidigare har Svensk Mäklarstatistik legat lågt i den spekulationen och konstaterat att det inte går att dra några slutsatser än. Men med de nya siffrorna tror även de att amorteringskravet ligger bakom.

– Amorteringskravet tycks leda till en ökad omsättning, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Bostadsmarknaden har varit het länge nu och alla siffror pekar på att den blir ännu hetare, tilläger han.

Per-Arne Sandegren pekar också på andra faktorer som driver priserna uppåt.

– Vi har en kombination av extremt låga räntor och ändå en förhållandevis stark konjunktur, säger han och tillägger att även Riksbanken spår att räntorna kommer att vara låga länge.

Men kan det inte bli så att när marknaden kommer i gång efter sommaren så blir den svalare, eftersom amorteringskravet då har trätt i kraft?

– Ja, den slutsatsen är det lätt att dra, säger Sandegren.

Även villapriserna har stigit kraftigt de senaste tolv månaderna, 11 procent för riket, liksom för Stor-Malmö, 12 procent för Stor-Göteborg och 15 procent för Stor-Stockholm. Medelpriset för en villa i Storstockholm var i mars 4.964.000 kronor.

Fördjupning.Läs mer om bostadsmarknaden

• Senaste nytt. Bostadsannonserna flödar efter besked om amorteringskrav. Antalet annonser om bostadsrätter ökade rejält på nätmäklaren Hemnet efter att Finansinspektionen offentliggjorde sina kommande amorteringskrav. Nu sprids oro för att kraven ska skapa inlåsningseffekter på marknaden. Läs artikeln

• Senaste nytt. Stockholm tio-i-topp på bomarknaden. Stockholm är sjunde dyraste staden i Europa att köpa en lägenhet i. Den som är flexibel och kan tänka sig slå ner sina pålar i Montenegro får drygt fem gånger pengarna per kvadratmeter, enligt Globalpropertyguide. Läs artikeln och se interaktiv grafik

• Tidigare rapportering. Konkurrensverket sågar amorteringskrav på bolån. Att införa amorteringskrav på bolån är negativt för konkurrensen, menar Konkurrensverket i ett yttrande till Finansinspektionen, som föreslagit ett amorteringskrav på nya bolån. Läs artikeln

• Tidigare rapportering. En villa till priset av 25. Bostadspriserna i storstäder når hela tiden nya rekordnivåer. Men på andra håll ser det annorlunda ut. Läs artikeln

• Tidigare rapportering. Här ökar bopriserna mest i Stockholm. DN har kartlagt prisutvecklingen på församlingsnivå i Stockholms stad de senaste fem åren. Läs artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.