Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nytt-rekordar-for-camping-snart-drar-sasongen-i-gang/

Ekonomi

Nytt rekordår för camping – snart drar säsongen i gång

Bild 1 av 2 På ovanvåningen till campingens reception och matservering har Lotta Rosell en presentbutik där hon säljer hantverk, antika saker och kuriosa med skärgårdstema.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2 Vid vägs ände. Tyrislöt camping ligger ute på en udde på Norra Finnö i Sankt Anna skärgård, drygt fyra mil sydost om Söderköping. Lotta Rosell vid kajen och gästhamnen på campingens södra del.
Foto: Jonas Lindkvist

Fjolåret blev ett nytt rekordår för campingbranschen – och i april öppnar många campingar bommarna för en ny säsong. 

Lotta Rosell driver en camping, lanthandel och småbåtshamn i Sankt Anna skärgård i Östergötland. 

– Förr var det mer äldre som campade men det har blivit mer och mer barnfamiljer, säger hon.

Rätta artikel

Vattnet kluckar mot den avlånga badbryggan. Längre ut skymtar mindre skärgårdsöar och skogsbeklädda små klippöar. Bakom dem börjar öppet hav. 

– Här är det fullt med gäster om några månader. De flesta vill så långt ut i skärgården som möjligt, säger Lotta Rosell, 59, som ensam driver Tyrislöt camping.

Förberedelserna är i full gång inför säsongen. Bland annat ska de elva gäststugorna städas. Varje stuga har fyra bäddar och en köksdel. Dusch och toalett finns i en närliggande byggnad. Foto: Jonas Lindkvist

Vi är vid vägs ände. Tyrislöt camping ligger så långt du kan komma med bil på en udde i Sankt Anna skärgård, drygt fyra mil sydost om Söderköping i Östergötland.

Uppe på de släta klipphällarna råder febril aktivitet. Lotta och några anställda går igenom de elva gäststugorna på campingens norra del. I närheten ligger badplatsen och en småbåtshamn. Campingen öppnar den 26 april men redan i februari hade Lotta anställt ett 20-tal personer för sommaren och bokat in sommaraktiviteter som barnteater, barndisco, loppmarknad, yoga, karaoke, musikunderhållning och allsångskvällar.

Utspridda mellan tallskog och enbuskar ligger fyra gräsområden med 130 husvagnsplatser. 40 är säsongsplatser som är bokade för återkommande gäster. Att stå med husvagn en hel säsong kostar 10.000 kronor exklusive el.

– Säsongsgästerna är guld värda. Sista februari betalar de in och då har jag en buffert för oförutsedda utgifter om något går sönder innan campingen öppnar, säger Lotta.

På campingens norra del finns en småbåtshamn där 62 båtplatser hyrs ut. I närheten ligger en badplats. Sankt Anna skärgård är en del av Östgötaskärgården. Foto: Jonas Lindkvist

Att åka på campingsemester har blivit allt mer populärt. Under 2017 hade Sveriges campingplatser 15,7 miljoner gästnätter – en ökning med två miljoner på tio år.

I fjol slogs rekord med 16 miljoner gästnätter, enligt preliminära siffror från branschorganisationen SCR. En knapp fjärdedel av gästerna kommer från utlandet. Främst Norge, Tyskland, Nederländerna och Danmark. På sommaren är numera mer än 50 procent av alla gästnätter i Sverige på en campingplats. 

– Det blir fler och fler gäster. Vi har många från Tyskland och Holland. Husbilarna har ökat en del och även tältning, säger Lotta.

Campingområdet var förr en stor bondgård. Ett gammalt sädesmagasin har gjorts om till pub. Foto: Jonas Lindkvist

Hon tar oss längs knastrande grusvägar förbi stora rödfärgade trähus med vita knutar. I ett tvåvåningshus ligger campingens reception med matservering och presentbutik. Ett gammalt sädesmagasin har gjorts om till pub och i närheten finns servicehus.

I en ombyggd ladugård finns ett skärgårdsmuseum och en lanthandel, som håller öppet juni till september. Lotta startade den i fjol efter att den gamla lanthandeln åtta kilometer bort lagts ner. I byn finns visserligen ett minilivs men det räckte inte, tänkte Lotta. Närmaste stora mataffär var två mil bort.

– Jag kände att jag var tvungen att öppna lanthandeln. Ska man livnära sig på det här så måste man ha många bäckar små. Därför har jag också presentbutiken. Det blir svårt att få kunder om det är långt till att handla.

I lanthandeln ska lite av det mesta finnas. Alltifrån mjölk, ost och andra mejeri- och kylprodukter till korv, grillkött, rökt fisk, frukt, grönsaker, färdiga pajer, nybakat bröd, fikabröd, konserver, chips, glass och godis. Foto: Jonas Lindkvist

Södra delen av campingen går ner till en gästhamn med 20 båtplatser. Varje dag på sommaren går skärgårdsbåtar ut till ytterskärgården. I närheten kan turister hyra båt och kajak. 

Lotta bor fem minuters båtfärd bort på en ö med sju bofasta. Hennes familj har haft en gård där i fem generationer och 1989 flyttade hon dit från Norrköping. En av hennes två söner bor nära och hennes särbo bor på en grannö. 

– Min ö är det mörka ni ser längst bort där, säger Lotta och pekar mot horisonten.

Sedan 1995 arrenderar hon campingen, både mark och byggnader, av kommunen och förhandlar nu om att få köpa byggnaderna. I slutet på september är säsongen slut och Lotta får lite vila innan hon har en julmarknad i december. Semester tar hon i januari. 

– Det här är ett sätt att leva, det är ju inget vanligt jobb. Jag kan inte ha semester på sommaren och har inga lediga helger när jag jobbar. Det är tufft och mycket att göra men jag har ju anställda och får hjälp av vänner och familj. Samtidigt skulle jag inte vilja vara någon annanstans. Det är jätteroligt och de allra flesta är glada, de är ju på semester.