Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt sätt att hålla koll på dina skattepengar

Skatter: Så fördelas dina pengar.
Skatter: Så fördelas dina pengar.
Vill du veta vad dina skattepengar går till är det krångligt. Kommunernas hemsidor är ofta svårnavigerade vilket gör att informationen om var skatten går undanhålls för medborgarna. Det hävar Filip Hadenius, som har startat skattekollen.se.

Den svåråtkomliga informationen fick Filip Hadenius, student i statsvetenskap vid Uppsala universitet, att skapa Skattekollen.se, en hemsida där du enkelt tar reda på vart dina intjänade pengar går. När du kommer in på hemsidan skriver du in din månadslön och vilken kommun du tillhör, därefter görs en uträkning som visar hur stor din kommunalskatt är och hur många kronor som går till vilka områden.

– En kompis frågade mig vad hans skattepengar gick till så jag började titta runt på kommunens hemsida och märkte att det var väldigt dålig information och att det var svårt att hitta fram till rätt information. Då fick jag idén att göra en hemsida som tydligt och pedagogiskt visar med exakta kronor hur din lön fördelas, säger Filip Hadenius

Annika Wallenskog, chef för ekonomisk analys på Sveriges Kommuner och landsting, menar att många kommuner är duktiga på att redovisa vad man får för skatten, men att det finns utrymme för tydligare redovisning hos många kommuner. Hon tror även att flera kommuner skulle kunna dra nytta av en funktion som Skattekollen.se och dessutom att den utökade så att även landstingen blir inberäknade.

– Jag tycker det är ett bra försök att uppmuntra till att informera så att alla ser vad skatten går till, säger Annika Wallenskog.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.