Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt stöd ger alla barn glasögon

De nya reglerna tvingar landsting att lämna ett stöd på minst 800 kronor för inköp av glasögon eller kontaktlinser till barn.
De nya reglerna tvingar landsting att lämna ett stöd på minst 800 kronor för inköp av glasögon eller kontaktlinser till barn. Foto: Andrey Kuzmin / Alamy

Inget barn i Sverige ska behöva lida av nedsatt syn i onödan. En ny bestämmelse tvingar landstingen att subventionera köp av glasögon för barn och ungdomar upp till 19 års ålder.

Fler än vart tionde barn kan vara i behov av glasögon eller kontaktlinser. Det innebär uppemot 170.000 barn i åldrarna 8–19 år och nu ska en ny bestämmelse i hälso- och sjukvårdslagen tillgodose alla barns behov av synhjälpmedel.

Den ändrade lagen tvingar Sveriges landsting att lämna ett stöd på minst 800 kronor för inköp av glasögon eller kontaktlinser till barn upp till och med 19 år.

– Det här är en seger för alla barn med synnedsättning som nu kommer att kunna hänga med i skolan och i fritidsaktiviteter, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman, Sveriges största ideella barnhjälpsorganisation.

Majblomman har länge arbetat för att alla barn i Sverige ska garanteras stöd till glasögon eller andra hjälpmedel som stärker synen. I organisationens senaste undersökning från 2012 svarade sex procent av de tillfrågade familjerna att de av ekonomiska skäl tvingats avstå från att köpa glasögon det senaste året.

– Men vi tycker att det är viktigt att man inte betraktar det här som en fråga om barnfatigdom. Det är en fråga om barnrättigheter, säger Lena Holm.

Kostnaden för landstingen beräknas uppgå till runt 115 miljoner kronor åren. Av dem är 100 miljoner kronor direkt stöd för inköp av glasögon.

– Det är en bra summa pengar, men sett till branschens totala omsättning är det inte så mycket. Framför allt är det här bra för de individer som kanske tvekar om att köpa glasögon, säger Fredrik Thunell, vd för branschorganisationen Optikbranschen.

Fakta.Nytt stöd till glasögon för barn

De nya reglerna börjar gälla från och med den 1 mars 2016.

Stödet skall uppgå till minst 800 kronor.

För att få stöd behövs recept från ögonläkare, ortopist eller optiker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.