Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nytt-storbolag-in-pa-borsen-investeringsfirman-eqt-redo-for-notering/

Ekonomi

Sparekonom: Börsnoteringen av EQT kan gynna småsparare

Riskkapitalbolaget EQT, som bland annat förvaltar svenska pensionspengar, kommer att listas på Stockholmsbörsen i höst.  

– Det kan vara bra för småsparare – även om man inte vill köpa aktien, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Ett års spekulationer tog slut på måndagen, när EQT offentliggjorde sina börsplaner. Riskkapitalföretaget har på 25 år växt från en liten nordisk spelare till en av de största i världen. Huvudägare, med 23 procent, är Wallenbergsfärens investmentbolag Investor. Vinsten under första halvåret var närmare 1,2 miljarder kronor.

EQT investerar enkelt uttryckt sina kunders pengar i företag som man blir storägare av och därför kan kontrollera. Man agerar på flera kontinenter och branscher. 

Tidigare i år annonserades två jätteaffärer, som ännu inte är formellt klara: man blir storägare dels i den amerikanska nätverksleverantören Zayo, dels i jätten Nestles hudvårdsverksamhet. På hemmaplan har EQT köpt fiberleverantören IP Only och sjösatt en miljardkoncern, Iver, inom it-konsultbranschen.

EQT förvaltar i dag mer än 430 miljarder kronor i 19 aktiva fonder.  Mer än hälften av kapitalet är pensionspengar från hela världen. Här finns också de svenska AP-fonderna, som dock har investeringstak i denna typ av företag. 

Riskkapitalbranschen, och enskilda bolag, har återkommande anklagats för att investera kortsiktigt och dess partners har beskyllts för girighet. Skatteverket har under många år drivit process mot anställda och partner för att få dem att skatta för lön snarare än kapitalinkomst.

EQT delar förstås inte den bilden, man talar i stället om att man ”framtidssäkrar” de företag man går in i och samtidigt ger en ”attraktiv avkastning”. 

– Vi behöver mer pengar för att bli flexiblare och kunna växa snabbare, många av våra konkurrenter har redan tagit in nytt kapital. Vår vision är att bli den mest trovärdiga investeraren och samtidigt växa snabbare än branschen, sade EQT:s vd Christian Sinding vid en telefonkonferens på måndagen.

EQT ska genomföra en så kallad nyemission av aktier som bedöms vara värd minst drygt 5 miljarder kronor samtidigt som befintliga ägare säljer av aktier. Bolaget bedömer att det motsvarar 20 procent av det nya aktiekapitalet. Det handlar om en stor notering, hur stor går inte att säga i dag. Man vänder sig i första hand till institutioner men också till allmänheten.

– Det är svårt att ge köpråd innan vi vet mer detaljer, men EQT kan vara intressant eftersom man har en annan profil än andra investmentbolag som är tunga inom bank och industri. Här finns en apotekskedja i Kina, här finns hälsovård och telekom och investeringar på flera kontinenter, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon tillägger att noteringen kan gynna småsparare även om de inte tecknar aktier i EQT:

– Nu kommer den stora ägaren Investors värden att bli tydligare vilket kan gynna företaget på börsen. Investors aktie är mycket populär, nästan en folkaktie, säger hon.

Läs också: EQT väntas över Nestlés hudprodukter